Åpningsseremonien til Bodø2024 3. februar skapte en stormende debatt; noen mente samisk kultur fikk for stor plass, andre satte spørsmålstegn ved hvilke aspekter ved samisk kultur og hvilke samiske kulturområder som ble trukket fram. I forlengelse av debatten stiller vi spørsmålet:
- Hvordan kan kulturvirksomheter gå fram for å skape og/eller presentere samiske kulturuttrykk på best mulig måte?
Det er behov for et kollektivt kunnskapsløft rundt samisk kultur. Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport foreslår både en omfattende og langsiktig satsning for å løfte samisk, samt kvensk/norskfinsk og skogfinsk kultur. Her nevnes viktigheten av samarbeid mellom nasjonale institusjoner og kulturinstitusjoner som forvalter samisk kultur. Slik kan man sikre synliggjøring og formidling på en god måte. Men hvordan kan kulturinstitusjoner som ikke har samisk kulturkunnskap i bunnen gå fram for selv å skape eller tilrettelegge for mer samisk innhold på en god måte?
Denne panelsamtalen vil sette lys på noen av de problemstillingene som kan dukke opp i arbeidet med å tilrettelegge for samisk kulturformidling:
- Hvordan kan kulturvirksomheter som ikke har samisk kulturkompetanse internt formidle samisk kunst og kultur på best mulig måte?
- Finnes det noen gode tips til do’s and dont’s i dette arbeidet?
- Hvordan kan man gå fram når man kjenner på berøringsangst?
Panelet
Eivind Breilid - Balansekunst (ordstyrer)
Maria Hernes Bær - Samisk koordinator for Bodø2024
Linda Netland - Direktør for Nordland Musikkfestuke
Mikkel Eskil Mikkelsen - Sametingsråd, kirkemusiker
Andreas Gundersen - Rådgiver for samisk og kvensk musikk i Arktisk Filharmoni
Tilrettelegging
Har du behov for tilrettelegging for å kunne delta som publikummer? Da må du gjerne ta kontakt med oss på marit@balansekunst.no