Frokostmøte om Balansemerket

Balansekunst opplever at stadig flere virksomheter viser interesse for Balansemerket, merkeordningen for et tryggere kulturliv. Men ikke alle er sikre på hva ordningen innebærer eller hvordan en går fram for å ta merket.

I forbindelse med Bergens-festivalen Vill Vill Vest inviterte derfor Balansekunst og Brak lokale medlemsorganisasjoner til frokostmøte om Balansemerket.

Foto: Øystein Haara. Synstolkning: Bilde fra frokostmøtet. Møtet holdes i en delvis avlukket del av en frokostsal. Til høyre i bildet sitter tilhørere rundt små bord og lytter mens de spiser frokost. Noen har ryggen til, mens andre ser fra siden. Mo…

Foto: Øystein Haara. Synstolkning: Bilde fra frokostmøtet. Møtet holdes i en delvis avlukket del av en frokostsal. Til høyre i bildet sitter tilhørere rundt små bord og lytter mens de spiser frokost. Noen har ryggen til, mens andre ser fra siden. Mot venstre står Eivind Breilid fra Balansekunst og foredrar. Eivind kikker ned i arkene han holder i hendene. Helt til venstre i bildet står et rundt bord med vannglass og kaffekopper. Ved bordet ser vi deler av Trine Gabrielsen fra AKKS Bergen. Veggene i bakgrunnen er blå. I bakgrunnen i midten av bildet ser vi store skyvedører i tre. I døråpningen ser vi naborommenes frokostsalen, hvor det sitter flere mennesker ved bord.

Gjennom Balansemerket tilbyr Balansekunst kurs og veiledning, for å bistå kunst- og kulturvirksomheter i sitt arbeid for tryggere miljøer. Balansekunst tilbyr både fysiske og digitale kurs, og går i dialog med virksomhetene om tiltak for å forebygge seksuell trakassering. Balansemerket er til for små og store kunst- og kulturvirksomheter fra hele feltet og innenfor alle kunstformer. Formålet med Balansemerket er å gi virksomhetene som deltar bedre kunnskap om seksuell trakassering og forebyggende arbeid, og å finne konkrete og målrettede tiltak for å styrke virksomhetenes trygghetsskapende arbeid på området.

Systematisk arbeid

Under møtet innledet Eivind Breilid fra Balansekunst om foreningen og om merkeordningen. Deretter delte Trine Gabrielsen og Elise Hessevik erfaringer med å gjennomføre merkingen fra henholdsvis AKKS Bergen og Brak, som begge er Balansemerkede virksomheter.

Trine Gabrielsen, Elise Hessevik og Eivind Breilid. Foto Øystein Haara. Synstolkning: De tre sitter rundt et bord, foran et stort vindu med grønne planter i bakgrunnen. Oppmerksomheten er vendt mot Gabrielsen.

Gabrielsen og Hessevik fortalte blant annet om hva som lå bak valget om å ta Balansemerket, hvordan arbeidet med merket har artet seg og hvorfor Balansemerket kan anbefales til andre.

Basert på egne erfaringer poengterte Trine Gabrielsen, daglig leder i AKKS Bergen, at behovet for å undersøke hvilke risikoer for seksuell trakassering som finnes innenfor virksomheten kan være tilstede, også i virksomheter hvor mange opplever stor grad av trygghet. Måten Balansemerket legger til rette for systematisk gjennomgang av risikofaktorer, og arbeid med målrettede tiltak for å møte disse risikoene, gjør det mulig å se sin egen virksomhet med et nytt blikk.

– Et ypperlig verktøy

Også i Brak har dette arbeidet blitt mottatt som nyttig:

– Gjennom Balansemerket får ein sett av tid til å reflektere over grensesetting og risikofaktorar i eigne aktivitetar. Balansemerket er eit ypperlig verktøy for å bevisstgjere organisasjonen på potensielle farer og sette opp planar for korleis ein skal handtere uønska situasjonar, sier Elise Hessevik, prosjektleder Sogn og Fjordane og daglig leder for Buzzfond, og legger til:

Trine Gabrielsen, Elise Hessevik og Eivind Breilid. Foto Øystein Haara. Synstolkning: De tre sitter rundt et bord. Oppmerksomheten er vendt mot Hessevik.

– Brak ser ingen grunn til at ikkje alle norske kulturbedrifter og kulturorganisasjonar skal ta Balansemerket.

Balansemerket utvides

Gjennom møtet fikk Balansekunst mulighet til å fortelle om det pågående arbeidet med å utvide Balansemerkeordningen. Gjennom utvidelsen vil ordningen også omfatte andre former for trakassering og diskriminering enn seksuell trakassering. Vi vet at ulike former for trakassering og diskriminering ofte henger tett sammen. Derfor opplever vi at det er nyttig å ha en bredere tilnærming i kursene våre framover. 

Victoria Øverby Steinland, prosjektleder i Balansekunst. Foto: Sara Abraham. Portrettfoto av Steinland, som står foran en grå steinvegg, smiler og ser inn i kamera.

– Balansekunst tilbyr allerede kurs om normkritiske perspektiver, representasjon, anti-diskriminering, bias, privilegier, mangfoldsbevisst rekruttering og programmering, tilrettelegging, med mer. Dette arbeidet ønsker vi fremover å samle under en paraply i Balansemerket, forteller prosjektleder for Balansemerket, Victoria Øverby Steinland.

Ønsker du å avtale kursing, eller ønsker du mer informasjon om Balansemerket? Ta kontakt på victoria@balansekunstprosjektet.no eller eivind@balansekunstprosjektet.no.

Forrige
Forrige

Ta ordet! Debattkurs for likestilling

Neste
Neste

Balansekunst lanserer undersøkelse: tryggere scener i Bergen