FolkOrg oppnår Balansemerket

For ett år siden startet FolkOrg og Balansekunst et samarbeid om tiltak for forebygging av seksuell trakassering.

Arbeidet er en del av merkeordningen Balansemerket, hvor Balansekunst tilbyr kurs og veiledning til kulturvirksomheter. Siden den tid har FolkOrg gjennomført en rekke tiltak i sin organisasjon, og nå oppnår de Balansemerket. 

Gruppebilde av ansatte i FolkOrg og Balansekunst

Fra venstre: Sina Myhr, rådgiver i FolkOrg, Hilde Reitan, styreleder i FolkOrg, Linda Dyrnes, daglig leder i FolkOrg, Thomas Walle, styleleder i Balansekusnt og Victoria Steinland, prosjektleder i Balansekunst.

FolkOrg er en stor organisasjon, med om lag 4500 enkeltmedlemmer og 0 160 lokale spel- og danselag. Organisasjonen arbeider for folkemusikken og folkedansen i Norge ved å styrke dens rolle og vilkår i samfunnet, og med det fremme både kulturarv og god folkehelse. 

FolkOrg driver en rekke prosjekter, blant annet bladet Folkemusikk, de to Norgesmesterskapene Landskappleiken, og Landsfestivalen i gammaldansmusikk,  det nordiske bransjetreffet og showcasefestivalen Folkelarm, og INTRO-folk, en talentkonkurranse for unge folkemusikere.


Solide grep

Med 160 lokallag og en rekke ulike aktiviteter og festivaler er det mange ting man skal tenke på i arbeidet for trygge miljøer. FolkOrg har gjennomført kursing i administrasjonen og styret og holdt liv i bevisstgjørende samtaler. Administrasjonen har gjort en grundig kartlegging av risikofaktorer i ulike deler av organisasjonen og på bakgrunn av dette er det laget en handlingsplan. 

FolkOrg har tatt solide grep for å undersøke hvordan medlemmene opplever organisasjonen, og i hvilken grad overtramp og ukultur forekommer. Med innspill fra Balansekunst og analyse gjort av Opinion, har FolkOrg samlet tall og innsikt gjennom en spørreundersøkelse. Spørreundersøkelsen har vært et samarbeid med Noregs Ungdomslag og Norsk senter for folkemusikk og folekdans

Tydelige regler for et trygt sosialt miljø og rutiner for varsling er utarbeidet og ligger tilgjengelig på FolkOrgs nettsider. Her deler de også sin risikokartlegging, slik at alle medlemmer kan lese og bevisstgjøre seg om maktforhold og risiko. 

– Arbeidet med Balansemerket har vært et spennende og bevisstgjørende arbeid. Vi har nå økt kunnskap om risikoene i vårt miljø og i hvilke sammenhenger uønsket adferd har forekommet i vårt miljø. Det har vært til stor hjelp å ha Balansekunst med i dette arbeidet. Deres kunnskap og erfaring har vært uvurderlig, sier Linda Dyrnes, daglig leder i FolkOrg. 

FolkOrg arbeider også med å sette tema på dagsordenen. Under Folkelarm, som går av stabelen denne uken 25.-28. november, er temaer som seksuell trakassering, varsling, privilegier, og arbeid for mangfold løftet frem i programmet.


Motiverende!

Balansemerket deles ut for å synliggjøre et pågående samarbeid og er arbeid som er i gang. Det er ikke et diplom etter endt løp. FolkOrg har klare planer for fortsettelsen. Handlingsplanen for 2022 inneholder blant annet informasjonsarbeid internt i organisasjonen. Lokallagene, arrangører og enkeltmedlemmer oppfordres til å gjennomføre Balansekunsten nettkurs, og videre vil FolkOrg lage et kampanje for økt bevisstgjøring. Videre skal det opprettes en system med verneombud i organisasjonen. 

– I tillegg til de grunnleggende tiltakene som kreves for å få Balansemerket, har FolkOrg tatt initiativ til blant annet en spørreundersøkelse og en kommende kampanje. Det er motiverende for oss i Balansekunst, og vi håper FolkOrgs arbeid vil inspirere flere virksomheter til å gjøre liknende tiltak, sier prosjektleder for Balansemerket, Victoria Øverby Steinland.

Forrige
Forrige

Vi utvider Balansemerket!

Neste
Neste

Ta ordet! Debattkurs for likestilling