Gratulerer med Balansemerket MØST, Brak, RYK og Nordnorsk Jazzsenter!
Gjennom Balansemerket – merkeordningen mot seksuell trakassering i kulturlivet, tilbyr Balansekunst kursing, veiledning og verktøy for å bistå kunst- og kulturvirksomheter i arbeidet for et trygt og inkluderende arbeidsmiljø.
Nå har de regionale musikkontorene MØST, Brak og RYK oppnådd merket. Det har også Nordnorsk Jazzsenter, i samarbeid med RYK.
MØST, Brak og RYK er kompetansesentre for musikk i henholdsvis Øst-, Vest- og Nord-Norge. De jobber for å løfte fram aktører med regional tilhørighet, ved å tilrettelegge for profesjonalisering og kompetanseheving. Nordnorsk Jazzsenter (NNJS) er et regionalt produksjons-, formidlings- og kunnskapssenter for jazz med de tre nordligste fylkene som virkeområde.
Må vise vei
I arbeidet mot Balansemerket har alle virksomhetene gjennomgått og spisset sine etiske retningslinjer og varslingsrutiner. Musikkontorene utvikler hver sin nettside, hvor informasjon om retningslinjer og kontakter for varsling står tydelig beskrevet. Nettsiden inkluderer konkrete oppfordringer til hvordan hver og en kan sørge for et trygt miljø, og adresserer maktforhold og risikofaktorer i bransjen. Nettsidene skal brukes aktivt. Ved å dele lenken til samarbeidspartnere viser MØST, Brak og RYK sitt standpunkt mot seksuell trakassering og diskriminering. Målet er at tydelige retningslinjer bidrar til en bevisst holdning, og at informasjon om varsling gjør det lettere å si ifra dersom noe skjer.
Her kan du sjekke ut Braks og RYKs nettsider med etiske retningslinjer. MØST sin side er under utvikling.
– Gjennom arbeidet med Balansemerket har vi satt fokus på tematikken på en fin måte både internt og i vårt utadrettede arbeid, sier Ingvild Pettersen Högberg som både er prosjektkoordinator i RYK og adm.- og markedskonsulent i Nordnorsk Jazzsenter.
Musikkontorene vil jobbe sammen for å synliggjøre tematikken i bransjen, ved å dele ressurser og løfte fram historier knyttet til problematikken i sosiale medier, og ved å tematisere seksuell trakassering i panelsamtaler og andre arrangementer.
– Vi som jobber med kompetanseheving har et ekstra ansvar. Vi må ligge langt fremme i skoen og vise vei, sier daglig leder i Brak, Vegard Moberg.
Alle virksomhetene vil også innføre en fast rutine på at nyansatte og praktikanter gjennomfører Balansemerkets nettkurs ved oppstart. På den måten sikres en felles forståelse av grenser, normer og makt på arbeidsplassen.
– Nettkurset fungerer veldig bra som en samtalestarter! Det tar opp mange problemstillinger man kanskje ikke har lengst fram i pannebrasken fra før. Hele den prosessen vi hadde rundt kursingen var lærerik og bevisstgjørende, sier Trond Moe-Larsen, daglig leder i MØST.
Lurt grep
Ofte blir regler og rutiner liggende i permer og på server. Formålet med regler og varslingskanaler må være at de brukes og deles.
– Her har musikkontorene kommet opp med et lurt grep! Ved å synliggjøre regler og verdier på en nettside som enkelt kan deles, når de bredt ut med det forebyggende arbeidet. Det er ryddig, og vil kunne fungere holdningsskapende og betryggende for alle som mottar lenken, sier prosjektleder for Balansemerket Victoria Øverby Steinland.
Balansemerket tildeles med ett års varighet. Etter et år har virksomheten og Balansekunst et nytt møte hvor vi utvikler en ny plan for forebyggende arbeid.