Norske Dansekunstnere oppnår Balansemerket

Balansekunst tilbyr kursing, veiledning og verktøy for forebygging av seksuell trakassering gjennom merkeordningen Balansemerket. Nå har Norske Dansekunstnere oppnådd merket. Norske Dansekunstnere er et uavhengig fag- og kunstnerforbund, som samler dansekunstnere på tvers av tradisjoner, stiler og genre.

Eva Grainger smiler og ser inn i kamera. Hun står foran tette, grønne planter.

Eva Grainger, nestleder i Norske Dansekunstnere.

Kroppen som arbeidsverktøy

Styret og administrasjonen i Norske Dansekunstnere har gjennomført kursing og gjort en grundig kartlegging av risikofaktorer i virksomheten og på dansefeltet. For dansere er kroppen ens arbeidsverktøy, og nærhet med andre dansere er en del av arbeidet. Å innta en rolle kan innebære å pushe egne intimgrenser. Dansefeltet er, som resten av kulturlivet, preget av mye frilansarbeid og rekruttering gjennom nettverk, og i deler av bransjen er det tøff konkurranse om få og prestisjefylte plasser og muligheter. Mange dansekunstnere opplever gjennom sin yrkeskarriere å ha ulike forhold til venner og bekjente - i det ene prosjektet er man ansvarlig, i et annet er man tilknyttet utøver og et i annet samarbeider man som ansvarlig. I et arbeidsliv preget av særegne maktforhold er aktivt holdningsskapende arbeid, bevisstgjøring rundt rolleforståelse, makt og grenser, og ryddige og grundige rutiner ekstra viktig. Norske Dansekunstnere har utviklet tydelige retningslinjer og rutiner for håndtering av saker og konflikter.

– Arbeidet med Balansemerket har vært en utrolig givende og opplysende arbeid, som har gitt oss muligheten til å utvikle oss som organisasjon. Vi har fått på plass gode rutiner som vil gjøre oss rustet til å kontinuerlig utvikle og oppdatere oss i tråd med de utfordringer danse- og scenekunstfeltet møter, sier Eva Grainger, nestleder i Norske Dansekunstnere. 

For at varslingskanalene skal fungere trengs trygghet og tillitt. Norske Dansekunstnere vil derfor fortsette å jobbe med bevisstgjøring og holdningsskapende arbeid. Det vil settes av tid til å samtaler om regler internt en gang i året, og Norske Dansekunstnere vil blant annet holde liv i samtalen om arbeidsmiljø og bransjekultur ved å arrangere panelsamtaler om likestilling, mangfold og antidiskriminering.

I samarbeid med Balansekunst har Norske Dansekunstnere utviklet en undervisningspakke som tilbys til høyskoler og universiteter. Studentene får tilbud om workshops som tar for seg rettighetsinformasjon og gir kunnskap og rom for refleksjon omkring hersketeknikker, seksuell trakassering og andre former for diskriminering og maktmisbruk. Målet er at det interne og eksterne arbeidet vil bidra til å ruste kommende dansere, men også aktive dansekunstnere med kunnskap, bevissthet og økt trygghet for å bidra til en tryggere og mer inkluderende bransje. 

– Håpet er at det interne arbeidet vi nå har gjennomgått skal bidra til at våre medlemmer opplever oss som en trygg aktør, som kan bistå i vanskelige situasjoner, men også at vi er med på en endring i feltet som gjør at ingen dansekunstnere opplever trakassering og diskriminering i sin arbeidshverdag. Vi er svært glade for å motta Balansemerket - men det er nå det virkelige arbeidet starter, sier Eva Grainger, nestleder Norske Dansekunstnere.

Ingen quick fix

– Regler og rutiner er viktige praktiske grep mot seksuell trakassering og diskriminering. For å skape trygge rammer i bransjen finnes det imidlertid ingen quick fix, og det langsiktige og holdningsskapende arbeidet både Norske Dansekunstnere gjør gjennom undervisning, arrangementer og samtale er tiltak vi i Balansekunst har tro på, sier prosjektleder i Balansekunst, Victoria Øverby Steinland. 

Balansekunst gratulerer Norske Dansekunstnere med å ha oppnådd Balansemerket, og gleder og til videre samarbeid.

Forrige
Forrige

Utlysning: Søk om prosjektmidler fra Balansepotten

Neste
Neste

111 medlemmer!