Øyafestivalen tar Balansemerket: — Prosessen har gjort at vi føler oss trygge på egne mål og tiltak

Øyafestivalen er en av Norges største musikkfestivaler og sommerens høydepunkt for mange. I forkant av årets festival har Øya gjennomført en rekke tiltak for en tryggere festival og nå har de oppnådd Balansemerket. Leder for bærekraft, Mia Frogner, forteller om jobben de har gjort.

Synstolking: En stor folkemengde sitter vendt mot scenen i enden av bakken. Solen skinner gjennom bladene i et tre øverst i bildet.

Foto: Pål Bellis

– Gratulerer med Balansemerket! 

– Tusen takk! Det er utrolig stas, vi er rett og slett ganske stolte akkurat nå.

– Det er vi også! Hvorfor valgte dere å ta merket?

– Et inkluderende, likestilt og mangfoldig kulturliv – og samfunn – er veldig viktig for oss i Øya, og vi valgte å ta merket både for å virkelig vise at vi mener det. Vi synes det er viktig med andres blikk på vårt eget arbeid, spesielt i så viktige områder som dette, og valgte derfor å melde oss inn i Balansekunst og å ta Balansemerket for å få god hjelp og veiledning i prosessene våre. 

– Hvilke tiltak har dere utarbeidet?

– Vi har gjennomført ulike kurs både for administrasjonen og for arbeidsutvalg, og de digitale kursene skal også distribueres til hele staben vår. Vi har laget nye retningslinjer og varslingsrutiner, som skal tas ut i alle ledd av organisasjonen vår – vi er jo 10 til vanlig, men nærmere 3000 når festivalen skjer, så det er viktig å få god informasjon ut til alle disse. Vi har lagt til avsnitt om trygt arbeidsmiljø i alle arbeidskontrakter, og laget masse fine bannere med viktige budskap som skal opp på festivalen. Parallelt med Balansemerket-arbeidet har vi også jobbet med en bærekraftstrategi, der inkludering, likestilling og mangfold er et prioritert fokusområde for oss de neste årene. 

– En skikkelig solid liste med tiltak. Hvordan opplevde dere prosessen med å ta Balansemerket?

– Den har vært så fin! For det første er den enkel å navigere og bruke, og materialet som finnes er av ekstremt høy kvalitet, samtidig som det er lett å tilpasse det til vår organisasjon. Og for det andre har menneskene som har jobbet med oss vært utrolig dyktige og kompetente, og jobbet med oss både på stort og smått når vi har spurt om innspill og hjelp. Hele prosessen har gjort at vi føler oss trygge på våre egne mål og tiltak, og da blir de også gjennomført.

– Så stas å få ros! Hvor går veien videre for dere nå?

– Implementering og praksis! Å lage festival betyr at veldig mange mennesker som ikke kjenner hverandre fra før møtes og jobber sammen ganske intenst over noen få dager, og det er ekstremt viktig for oss at alle føler seg trygge, sett og at de vet hva de skal gjøre hvis de opplever noe ubehagelig eller ugreit. Utover høsten og vinteren skal vi se på nye tiltak for å skru alt til enda mer.

Synstolkning: Mia Frogner smiler mot kamera. I bakgrunnen kan man skimte et skogslandskap.

Ønsker din virksomhet å ta Balansemerket? Ta kontakt med prosjektleder Victoria på victoria@balansekunst.no.

Forrige
Forrige

6 tips til en tryggere festival

Neste
Neste

Endringer i Balansepotten!