Balansekunst har nådd en ny milepæl
I 2023 opplevde Balansekunst en medlemsøkning på 35 prosent, en trend som bare har fortsatt inn i dette året. Nå runder medlemsforeningen hele 200 medlemmer, og den største medlemsveksten er å finne i Nord-Norge.
— Det er veldig gledelig å se at enda flere kulturvirksomheter slutter seg til oss og ønsker å være en pådriver for et likestilt og mangfoldig kulturliv, sier medlemsrådgiver, Eivind Breilid.
Det har vært en travel periode for Breilid, som har tatt imot alle innmeldingene og som følger opp medlemmene i det daglige. Han tror den store medlemsveksten kommer av foreningens satsing på medlemsaktiviteter over hele landet.
— Med hovedkontor i Oslo, er vi veldig bevisst på at Balansekunst ikke må bli en Oslo-forening. Derfor jobber vi målrettet med å spre aktivitetene våre i hele Norge, både der vi allerede har medlemmer og der vi ønsker oss at flere skal bli det.
Som medlemmer av Balansekunst har man tilgang på flere goder som både kurs, veiledning og rådgivning. Stadig flere medlemsvirksomheter tar kontakt med Balansekunst for å benytte seg av disse godene, noe Breilid synes er positivt:
— Enten man trenger hjelp med et større likestillingsprosjekt, eller man bare behøver et kjapt råd for hvordan man bør formulere en setning om mangfold, skal Balansekunst være en lavterskel og gratis ressurs for medlemmer. Vi blir alltid glade når medlemmer henvender seg til oss om stort og smått!
Stor økning i Nord-Norge
I 2023 mottok Balansekunst én million kroner over revidert nasjonalbudsjett for å styrke sitt arbeid og sin tilstedeværelse i Nord-Norge. Foreningen opprettet et kontor i Bodø, og har siden oktober i fjor hatt en prosjektkoordinator som har jobbet inn mot kulturlivet i regionen. Dette har gitt gode og synlige resultater da Balansekunst har hatt stor medlemsvekst i Nord-Norge siden etableringen av Bodø-kontoret.
— En viktig forutsetning for et tilgjengelig kulturliv er at det skapes kultur over hele landet. Derfor er vi svært glade for at vi nå har etablert oss i Nord-Norge og at vi kan være fysisk til stede i regionen, sier daglig leder Joakim Aadland.
Ettersom at Bodø i år er Europeisk kulturhovedstad, var det et sterkt ønske fra politikerne at Balansekunst skulle velge denne byen for etablering av sitt kontor. Aadland er likevel mer opptatt av hva som skjer etter at byen ikke lenger er kulturhovedstad.
— Det har vært veldig givende og positivt for oss å etablere oss i Bodø mens byen er kulturhovedstad, men det er viktig å tenke fremover og se på hvordan et så stort arrangement kan bidra til en bærekraftig utvikling for regionens kulturliv etter at Bodø2024 er avsluttet. Jeg tror at Balansekunst kan spille en viktig rolle i dette arbeidet dersom vi får muligheten til å videreføre vårt arbeid.
Tilskuddet Balansekunst mottok over revidert nasjonalbudsjett for å satse i Nord-Norge tar slutt i oktober i år, og foreningen skal da i teorien avslutte både kontoret og prosjektstillingen. Aadland håper suksessen med etableringen gjør at politikerne ser verdien av å videreføre foreningens arbeid i regionen.
— Etableringen av kontoret har vært svært vellykket, og vi har blitt godt tatt imot av kulturlivet i Nord-Norge. Vi har søkt om økt tilskudd for 2025 for å kunne videreføre dette arbeidet, og jeg håper at vi får muligheten når statsbudsjettet legges frem i høst, avslutter Aadland.