Balansepotten 2022 – seks prosjekter fikk tilskudd!
Årets tildelingsrunde av Balansepotten er gjennomført, og seks søknader har blitt innstilt med tilskudd. Med en total pott på 160 000 kr gir Balansekunst tilskudd til prosjekter som bidrar til foreningens formål: Et likestilt og mangfoldig kulturliv.
Det var til sammen 18 søknader fra 14 søkere med en total søkesum på 981 800 kr. Prosjektene som har fått innvilget støtte har blant annet fokus på funksjonsmangfold, alderisme, kjønnsbalanse, interseksjonalitet og datainnsamling. Det var en krevende prosess å vurdere søknadene, når samtlige var både relevante og sterke. Samtidig ser Balansekunst positivt på at det jobbes med så mange gode tiltak for et mer likestilt og mangfoldig kulturliv, blant våre medlemmer.
Her kan du lese mer om noen av prosjektene som har fått støtte:
ROM for kunst og arkitektur: Open Call: arkitektur og funksjonsnedsettelse
Prosjektet er en serie som utforsker hvordan mennesker med nedsatt funksjonsevne og kronisk sykdom opplever sted og rom, og er en fortsettelse av ROMs tiltak og prosjekter som handler om representasjon og definisjonsmakt innenfor arkitektur og stedsutvikling. Gjennom den tredje Open Call siden 2020 søker ROM kunstnere, arkitekter og teoretikere som vil bidra med en rekke arrangementer: enten utstilling, samtaler, tekst eller kunstproduksjon. ROM vil fasilitere for en dyp faglig utvikling, formidle betydningen av kunst og arkitektur for et bredt og variert publikum, og henvende seg til barn og unge som potensielle kunstnere, arkitekter og byutviklere. Prosjektet skal også styrke forståelsen blant fagpersoner i kunst- og arkitekturmiljøene om betydningen av rettferdig arkitektur, hvordan perspektivet på den funksjonsnedsatte kroppen kan mangfoldiggjøre en rådende og dominerende tenkning, og samtidig gi publikum forståelse av at deres stemme og medvirkning spiller en rolle.
Prosjektet er støttet med 45 000 kr.
Nuts And Bolts: Opplæringsvideoer om musikkteknologi
Prosjektet har som formål å bidra til økt mangfold innen musikkteknologi. Kursholderne har bakgrunn fra underrepresenterte demografier innen musikkteknologi, blant annet med fokus på kvinner, ikke-binære, transpersoner, BIPOC, skeive og personer med funksjonsnedsettelse. De offentlig tilgjengelige opplæringsvideoene skal fungere som praktiske og motiverende verktøy for målgruppen, samt gjøre det enklere å tre inn i det musikkteknologiske miljøet.
Prosjektet er støttet med 25 000 kr.
Skuespiller- og danseralliansen: Verdien av scenisk livserfaring – bransjesamtale om alderisme
Skuespiller- og danseralliansen (SKUDA) er arbeidsgiver for 111 skuespillere og dansere, og er opptatt av å skape bærekraftige kunstneriske karrierer. Prosjektet er en foredragsserie og bransjesamtale om tematikken aldersrepresentasjon i scenekunst og film. Prosjektet skal gjennomføres som en del av Skuespiller- og danseralliansens 10-årsjubileum og under fagprogrammet under festivalen Heddadagene. Samtalen stiller spørsmål rundt hvorvidt det er bærekraftig at eldre blir borte og hvilken utrygghet dette skaper det for den kommende generasjonen i bransjen. Prosjektet tematiserer at jo lengre vi har en aktiv yrkesgruppe, desto større blir den faglige verdien og kompetanseutbyttet for de som kommer etter.
Prosjektet er støttet med 10 000 kr.
Norske Dansekunstnere: Den inkluderte og mangfoldige kunstneren
Tiltaket er en debatt om mangfoldet i dansekunsten og hvordan dansens språk inviterer det mangefasetterte og flerkulturelle inn i kunsten og samfunnet. I debatten møtes dansekunstnere og politisk ansvarlige som i dag tilrettelegger mulighetsrommet i kunsten. Tre dansere og koreografere diskuterer med politikere hva samfunnet vinner på å la nye grupper tre inn i det offentlige, kulturelle ytringsrommet, og hvordan flerkulturelle kunstnerskap virker inn i vårt felleskap som samfunn. Arrangementet vil inngå som en av flere markeringer av Norske Dansekunstneres 75-årsjubileum i 2022.
Prosjektet er støttet med 25 000 kr.
Les mer om Norske dansekunstnere
WoNoMute: Gratis musikk-workshops for jenter
WoNoMute vil utvikle et gratis skreddersydd fritidstilbud for jenter, hvor det skapes et trygt rom for å utfolde seg i en mannsdominert musikkbransje. Å utvikle ferdigheter innen ulike temaer i musikkteknologi er gøy, men også nyttig for andre fag som matematikk og teknologi. Kulturtilbudet til ungdom i Groruddalen gir unge mulighet til å delta i en utviklende fritidsaktivitet og bygge et positivt nettverk.
Prosjektet er støttet med 30 000 kr.
Oslo arkitektforening (OAF): Mangfolds- og likestillingsundersøkelsen 2022
Sommeren 2021 utarbeidet OAF sammen med Arkitektenes Fagforbund og Arkitektbedriftene i Norge en spørreundersøkelse for å kartlegge mangfold- og likestillingssituasjonen i arkitekturbransjen. OAF har gjennomført innledende analyse av dataene for å hente ut overordnet kunnskap og statistikk, og har også undersøkt en rekke hypoteser ved hjelp av dataen. De vil videre hente inn ekstern bistand for å sikre en profesjonell og korrekt analyse av dataene, før resultater fra undersøkelsen deles med offentligheten.
Prosjektet er støttet med 25 000 kr.