Figurteatret oppnår Balansemerket
Figurteatret har gjennomført kurs og har rutiner for mangfoldsarbeid på plass, og med det oppnår de Balansemerket.
Figurteatret i Nordland er et internasjonalt produksjonssenter for figurteater. Hvert år produseres 5-6 forestillinger i co-produksjon med profesjonelle scenekunstnere og -grupper fra inn- og utland. Vi tar en prat med daglig leder, Geir-Ove Andersen.
– Gratulerer med Balansemerket!
– Takk for det, og takk for velvillig assistanse i prosessen for å oppnå Balansemerket.
– Hvorfor valgte dere å ta merket?
– På den ene siden fordi det var et krav. Figurteatret er en enhet i Nordland Fylkeskommunes seksjon for kulturutvikling. Alle enhetene i seksjonen har derfor gjennomført balansemerkingen. På den andre siden fordi det er nyttig å utfordre oss ved å reflektere over hvilke utfordringer i forhold til for eksempel diskriminering vi bør være ekstra bevisst på. Med kun seks faste ansatte er det oversiktlige forhold på arbeidstedet, men med 100-150 gjestende kunstnere i residens per år finnes det åpenbart risiko for ubalanse ved Figurteatret. Vår opplevelse er at det i vårt felt allerede er en høy grad av toleranse og et særdeles godt og inkluderende samarbeids- og arbeidsmiljø. Til tross for dette er det nyttig å reflektere over utfordringene og være mer bevisst på omfanget av hvordan trakassering eller diskriminering kan oppstå.
– Ja, ikke sant! Hvilke tiltak har dere utarbeidet?
– Mange tiltak og rutiner var allerede på plass, men vi har gjennomgått rutinene og understreket noen tiltak. Et konkret tiltak er å innlemme et punkt i våre kontrakter om at trakassering eller uttrykk for ekskluderende holdninger er uakseptabelt. En selvfølgelighet, men allikevel et punkt som faktisk manglet i fylkeskommunens standardavtaler.
– Figurteatrets produksjonslokaler er utdaterte, og det er spesielt utfordrende å unngå diskriminering i et 80 år gammelt utslitt bygg med 4 etasjer uten heis. Et hovedtiltak er derfor å fortsette kampen for nye tilgjengelige og hensiktsmessige lokaler.
– Så bra at dere jobber for bedre tilgjengelighet. Hvordan opplevde dere prosessen med å ta Balansemerket?
– Det var litt utfordrende å finne informasjon om hvilket omfang dokumentasjonen og materialet som skulle leveres burde ha. Når dette først ble avklart var prosessen videre enkel, særlig på grunn av god dialog med Balansekunsts medarbeidere.
– Hvor går veien videre for dere nå?
– Vi fortsetter kampen for hensiktsmessige diskrimineringsfrie produksjonslokaler som er tilgjengelig for alle. Våre samproduksjoner har ofte tatt opp de vanskelige spørsmålene og temaene rundt inkludering, identitet og toleranse. Det vil vi fortsette ufortrødent videre med.
Balansekunst gratulerer med merket og takker for godt samarbeid!
Ønsker din virksomhet å ta Balansemerket? Ta kontakt med prosjektleder Victoria på victoria@balansemerket.no.