Mangfold og likestilling i motebransjen

Norwegian Fashion Hub ble medlem av Balansekunst i 2020. Sammen utvikler vi nå verktøy for arbeid med representasjon, mangfold og inkludering i norsk motebransje.

Synstolkning: Et illustrasjonsbilde med skissetegninger av klær og siluetter.

Sammen for en inkluderende bransje 

Våren 2021 utviklet Balansekunst en undersøkelse som ble sendt ut til flere organisasjoner og institusjoner i motebransjen. Tallene viste et sterkt behov for å jobbe aktivt for et større mangfold og mer inkluderende miljøer i den norske industrien. Sammen med sterke støttespillere fra Norwegian Fashion Hub skal vi finne verktøyene for å gjøre mål til praksis – og skape varig endring i bransjen. 

Svært lite mangfold i bransjen 

I undersøkelsen fant vi blant annet at etnisk mangfold er til stede foran kamera, men i svært liten grad i kjerneteamene. Nærmere 2 av 3 sier at kjerneteamet der de jobber består av lite eller manglende etnisk mangfold. Personer med nedsatt funksjonsevne er markant underrepresentert i kjerneteam, i ekstern kommunikasjon, billedbruk, samt blant frilansere og samarbeidspartnere. 40 prosent melder om lite eller intet mangfold av ulike kroppsstørrelser i markedsføring.

Basert på undersøkelsen skrev vi sammen en kronikk på motenettstedet Melk & Honning. Her oppfordret vi motebransjen til å gjøre flere aktive grep for et større mangfold.

Les kronikken på Melk & Honning her

Norwegian Fashion Hub – hele produksjonskjeden 

Norwegian Fashion Hub er en organisasjon for samarbeid på tvers av industrier involvert i motebransjen i Norge. Dette omfatter alle ledd i en meget kompleks sektor; alt fra tekstilprodusenter til små og store merkevarer. 

I samarbeidet har vi fått med en ressursgruppe bestående av Margaret Abeshu (student ved KHiO klesdesign), journalist Dávvet Bruun-Solbakk, modell Ceval Omar, Anette Miwa Dimmen (grunnlegger av klesmerket AWAN), influencer Gisella Francisca, modell og influencer Tinashe Williamson, og influencer Kjetil-André Ward. 

Direkte trakassering og diskriminering 

Halvparten av respondentene i bransjen sier at de har opplevd å bli snakket til eller behandlet på en måte som enten er ubehagelig, urettferdig og/eller krenkende, eller på en måte som har skapt utrygghet. Over halvparten av respondentene har opplevd en eller annen form for uønsket atferd. 

Dette er ofte gjennom nedlatende kommentarer om kropp eller utseende, ekskludering fra fellesskapet, utestengelse fra prosesser man er ment å delta i, og uønskede kommentarer med rot i stereotypier eller fordommer. 

Minoriteter mest utsatt 

Andelen som har opplevd noe uønsket er større blant personer fra minoritetsgrupper, og er størst blant kvinner og ikke-binære – sammenliknet med menn. Blant frilansere har nesten samtlige, 93 prosent, opplevd minst ett eksempel på uønsket atferd.

 

Utfordringer med varslingsrutiner og vern av like rettigheter

At det blir stadig flere arenaer for deltagelse og bidrag er et positivt tegn på bransjens utvikling. Baksiden er at manglende faste rammer for ansettelse gjør det vanskelig å vite hvor en skal henvende seg, eller hvem man skal ta kontakt med og varsle ved eksempelvis diskriminering, trakassering og urettferdig behandling. 

Dette er ett av de viktigste punktene på agendaen i samarbeidet mellom Balansekunst og Norwegian Fashion Hub. 

Like muligheter gjennom mote 

Mangfoldige team gir kjennskap til ulike perspektiver, uttrykk og nettverk. Det skaper mer nytenkning og muligheter for å nå flere publikumsgrupper. Vi ønsker oss et samfunn hvor alle kan finne rollemodeller å speile seg i og der alle har de samme mulighetene, både til å kle, uttrykke og utvikle seg. Motebransjen har en unik mulighet til å påvirke og skape samfunnsendring.

I tillegg til kartleggingen, har vi utviklet et kurs for mangfoldsarbeid i motebransjen. Her presenteres sentrale begreper som representasjon, bias, privilegier, mangfold og inkludering. I tillegg viser vi til ulike normer som kan skape barrierer for mangfold og forhindre like rettigheter for alle grupper innen bransjen – med forslag til tiltak.

Forrige
Forrige

Balansekunst lanserer undersøkelse: tryggere scener i Bergen

Neste
Neste

Årsrapport 2020