– Mangfoldsarbeid er enklere enn mange tror
Notam (Norsk senter for teknologi i musikk og kunst) mottok Balansemerket i 2020. Siden har de jobbet videre med tiltak for å skape et inkluderende miljø.
Balansekunst har nylig utvidet merkeordningen, Balansemerket, med flere kurs, tiltak og ressurser som favner et bredere mangfoldsarbeid. Fra å være en merkeordning mot seksuell trakassering, opprettet etter #metoo, inkluderer merkeordningen i dag verktøy for forebygging av diskriminering og trakassering i bredt.
Notam har tatt i bruk de nye ressursene, og staben har deltatt på kurs om normkritiske perspektiver, bias og privilegier. Videre har staben i Notam benyttet Balansemerkets reflektsjonsskjema og reflektert sammen i fellesskap. Dette har resultert i flere nye grep for inkluderende praksis.
Notam har jobbet godt med bevisstgjøring internt i staben, og adoptert nye rutiner. For eksempel ved å inkludere spørsmål om behov for tilrettelegging i medarbeidersamtaler.
Notam fremhever også retningslinjene i kontrakter og i bookingskjema slik at retningslinjene blir synlig og levende del av virksomheten. Relevante skjemaer inneholder blant annet spørsmål om personlig pronomen – om man bruker hun, han, hen eller de. Slik unngår de å feilkjønne kunstnere som benytter Notam. Punktet kan også være en fin påminnelse til alle om at kjønn er mangfoldig.
– Vi på Notam er takknemlige for den jobben Balansekunst gjør. Kursene og verktøyene Balansekunst utvikler i tilknytting til Balansemerket er interessante og lærerike. For vår del har det ført til gode diskusjoner internt og synlige forbedringer i måten vi driver på, sier Christian Blom, kunstnerisk og administrativ leder ved Notam.
Hvordan går man frem?
Arbeid med representasjon og tilrettelegging for mangfold kan få mange til å klø seg i hodet. Mange kulturvirksomheter har en homogen stab, så hvordan kan man synliggjøre mangfold i sin kommunikasjon? Hvordan går man frem for å bli mer mangfoldige?
– Balansekunst anerkjenner at det kan være vanskelig å skape representasjon i staben, særlig i tilfeller hvor mulighetene for nye ansettelser er få. Man kan likevel jobbe med representasjon ved å utvikle en bevisst holdning og ambisjon. Bred representasjon bør ses som en forutsetning for godt arbeid, ikke som en bonus. Å reflektere sammen og skape en felles forståelse er et viktig første steg, sier prosjektleder for Balansemerket, Victoria Steinland.
– Vi oppfordrer til å nedfelle grep for mangfoldsbevissthet i rutiner for rekruttering av ansatte, styrer, utvalg og i faglige og kunstneriske programmer. Bruk nettverkets nettverk for å heve blikket, og snakk med, ikke om, minoritetsgrupper.
– Mangfoldsarbeid kan virke overveldende, men det kan være enklere enn mange tror. Notam viser at man kommer langt ved å legge til rette for stadig refleksjon i fellesskap. Da vokser nye ideer og konkrete grep frem, sier Victoria.
Balansekunst ønsker å være en ressurs for kulturfeltet. Snakk gjerne med oss om dilemmaene som oppstår i mangfoldsarbeidet. Vi består gjerne i utvikling av ressurser.