Statsbudsjett 2025: Satsing på mangfold i tekst, men ikke i tall
Kulturlivet har utfordringer som regjeringens forslag til neste års statsbudsjett rett og slett ikke møter. Balansekunst må nå stenge kontoret i Bodø og nedskalere aktiviteten.
Arbeid for mangfold og likestilling beskrives som prioriterte kulturløft og som hovedmål for kulturpolitikken, både i statsbudsjettet og Hurdalsplattformen. Blant annet står det at regjeringen vil:
støtte opp under et åpent, mangfoldig og variert kunst- og kulturliv som er til for alle
trappe opp arbeidet for likestilling og mot diskriminering på alle samfunnsområder
utjevne sosiale forskjeller og gi like muligheter til deltakelse
legge til rette for kunst og kultur i hele landet
sikre arbeidsplasser og trygge arbeidsvilkår i kunst- og kultursektoren
Men det som står i tekst følges ikke opp i tall. Det har store konsekvenser for Balansekunst.
Stenger dørene i Bodø
En forutsetning for et likestilt og mangfoldig kulturliv er å kunne skape og jobbe med kultur over hele landet. I 2023 satset regjeringen på likestillings- og mangfoldsarbeid i Nord-Norge ved å øke støtten til Balansekunst. Tilskuddet gikk til å etablere kontor i Bodø som nå må legges ned. Dette til tross for at det fastslås i regjeringens forslag til statsbudsjett 2025 at det skal gjennomføres et nytt kulturløft som skal komme hele landet til gode, med særlig satsing på den lokale og regionale kulturen.
– Det er også verdt å spørre seg om hva som skal stå igjen etter Bodø2024, og om regjeringen tenker at regionens mangfoldsarbeid nå er ferdig, legger Joakim Aadland til.
Sprengt kapasitet i staben
Uten økt støtte kan vi ikke møte hele etterspørselen fra kulturlivet. Balansekunst har hatt høy etterspørsel fra sine medlemmer, og fra kulturlivet for øvrig, det siste året. Foreningen søkte derfor om å utvide staben for å følge opp alle kurs, arrangementer og samarbeid som tilbys medlemmer. At søknaden om økte tilskudd ikke ble innvilget påvirker også Balansepotten, som står på stedet hvil, til tross for en markant økning i antall medlemmer i 2024, særlig fra Nord-Norge.
– Kulturlivet trenger økonomi og ressurser for å sikre mangfoldet av perspektiver og stemmer i kunsten. Dette er avgjørende for å sikre et variert kulturtilbud av høy kvalitet til hele befolkningen. Men det er også nødvendig for å ivareta kunstens nøkkelrolle som forvalter av ytringsfriheten, sier Joakim Aadland.
Vår tilskuddsordning, Balansepotten, støtter kulturlivets egne prosjekter og bidrar til å fremme likestilling og mangfold ved å gi økonomisk støtte til prosjekter som aktivt jobber med å bryte ned strukturelle barrierer i kulturlivet. Midlene går til tiltak som kompetanseheving, bevisstgjøring og utvikling av trygge arbeidsmiljøer, med spesielt fokus på å støtte underrepresenterte grupper. Ved ikke å innvilge økt tilskudd til Balansepotten, går regjeringen glipp av en rekke helt konkrete prosjekter for mangfold og likestilling i kulturlivet.
– Ved å støtte prosjekter som utfordrer barrierer og strukturer, bidrar Balansepotten til langsiktig endring på systemnivå. I 2023 ble tilskuddsordningen utvidet, noe som har ført til rekordpågang fra kulturlivet, og vi skulle gjerne ha sett oss at tilskuddet til potten økte i tråd med etterspørselen, sier prosjektleder for Balansepotten, Zubeida Haji Hassan.
Balansekunst er hele kulturlivets ressurs
Et rikt kulturliv trenger et mangfold av perspektiver og stemmer. Men i dag er mange grupper fortsatt underrepresenterte, og flere opplever å bli ekskludert fra kunstfeltet. Diskriminering, seksuell trakassering og maktmisbruk er fortsatt utbredt. Mange opplever at bransjen er utilgjengelig og utrygg. Summen av små og store barrierer, slik som fordommer, maktstrukturer og nettverkskultur, holder mennesker utenfor og reproduserer normer i kulturlivet.
Enhver virksomhet bør jobbe forebyggende og ta aktive grep for å skape likestilte arbeidsplasser. Dette er nødvendig for at alle skal kunne føle seg like trygge og frie til å skape i kulturlivet. Vi må se bred representasjon som en forutsetning for godt arbeid og unngå at en snever definisjon av kompetanse og kvalitet begrenser vurderingene når vi rekrutterer og booker. For å sikre fri kunst og kultur må vi bryte ned barrierene som skaper ufrihet for enkelte grupper, og vi må inkludere flere stemmer.
– Et større mangfold vil gi et rikere kulturliv. Vi vet også at et likestilt kulturliv vil gi et tryggere og mer likestilt profesjonsfelt for kulturarbeidere og kunstnere. Balansekunst er til for å være kulturlivets ressurs i dette arbeidet. Vi knytter holdningsskapende arbeid til praktiske tiltak, og styrker kulturvirksomhetene gjennom kompetanseheving, rådgivning og samarbeid. Men nå må vi nedskalere aktiviteten vår og legge ned kontoret vårt i Bodø, sier daglig leder i Balansekunst, Joakim Aadland.