Om Balansekunst

Balansekunst er en medlemsforening for kulturvirksomheter som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv.

Daglig leder, Joakim Aadland, i engasjert samtale med to personer.

Foto: Øystein Haara

Hvem vi er

Her finner du oversikt over våre ansatte og styret.

Hva vi gjør

Sammen med våre medlemmer jobber vi for et trygt og tilgjengelig kulturliv som gjenspeiler samfunnet. Dette gjør vi gjennom rådgivning, kurs og formidling, politisk påvirkning og vår egen tilskuddsordning.

    • Vi arrangerer samlinger og møter hvor våre medlemmer kan knytte nettverk og lære av hverandres erfaringer.

    • Vi samarbeider med våre medlemmer om felles arrangementer om likestilling og mangfold i kulturlivet.

    • Vi kurser og veileder våre medlemmer i likestillings- og mangfoldsarbeid.

    • Vi gir midler til medlemmers mangfolds- og likestillingsprosjekter gjennom vår tilskuddsordning Balansepotten.

    • Vi drifter en gratis telefonlinje som gir juridisk rådgivning til personer som har blitt utsatt for eller vært vitne til seksuell trakassering, diskriminering eller maktmisbruk i kulturlivet.Vi veileder våre medlemmer i forbindelse med kartlegging av risiko, utarbeidelse av varslingsrutiner og interne retningslinjer.

    • Vi holder kurs om likestilling og mangfold for kulturvirksomheter.

    • Vi utvikler ressurser for å støtte kulturvirksomhetene i deres eget mangfolds- og likestillingsarbeid.

    • Vi deler fagkunnskap gjennom uttalelser i media, kronikker, panelsamtaler, debatter og sosiale medier.

    • Vi har jevnlige møter med stortingsrepresentanter, lokale politikere og beslutningsmyndigheter for å løfte både utfordringer og løsninger for et mangfoldig og likestilt kulturliv.

    • Vi jobber politisk for en økt økonomisk styrking av kultursektoren og sektorenes egne mangfolds- og likestillingsprosjekter gjennom politisk påvirkningsarbeid.

    • Vi deltar på høringer og skriver innspill til Stortinget.

    • Vi gir innspill til nasjonale og kommunale handlingsplaner.

    • Vi deltar i og arrangerer panelsamtaler, debatter og diskusjoner.

    • Vi setter mangfold- og likestillingsarbeid på dagsordenen i media gjennom kronikker, debattinnlegg og intervjuer.

Hva vi mener

Et rikt kulturliv trenger et mangfold av perspektiver og stemmer. Det er viktig at kulturlivet oppleves som tilgjengelig og inkluderende for alle, slik at vi kan oppleve kunst og kultur med mange ulike perspektiver og uttrykk. 

  • Det finnes en rekke risikofaktorer for diskriminering, seksuell trakassering og maktmisbruk i kulturlivet. Enhver virksomhet bør jobbe forebyggende og ta aktive grep for å skape trygge og likestilte arbeidsplasser.

  • Hvorfor er ikke bredden av befolkningen godt representert i norsk kulturliv? Økonomi, nettverk, rollemodeller, fordommer, normer, språk og koder – summen av mange små og store barrierer påvirker hva vi opplever som mulig for oss. Mangfoldsarbeid handler om å identifisere ulike, små, store og ofte litt subtile barrierer som hindrer deltakelse fra noen grupper.

  • Å jobbe for mangfold innebærer at man er bevisst på bias og likestillingsbarrierer, og verdsetter ulike personers perspektiver og kunstneriske uttrykk. Når vi er mangfoldsbevisste i rekrutteringen ser vi at det å ha kunnskap om, erfaringer fra og nettverk i minoritetsmiljøer er en verdifull kompetanse. Når vi er mangfoldsbevisste i bookingprosessen ser vi at med flere kunstneriske uttrykk blir programmet vårt tilført noe nytt og vi gjør oss aktuelle for nye publikumsgrupper.

  • Maktstrukturer påvirker hva kunst og kvalitet er. Hva vi ser på som god kunst og kultur, er ofte formet av normer og egne erfaringer. Dersom kun en homogen gruppe mennesker får definere hva som er god, interessant og relevant kunst, går vi glipp av et større mangfold. For at vi skal ha et kulturliv med mange forskjellige kulturuttrykk, og med folk fra hele befolkningen, må vi erkjenne hvordan nettverkskultur, maktstrukturer og egne biaser holder folk utenfor.

  • Å jobbe for mangfold og likestilling i kulturlivet er ikke til hinder for kunstnerisk frihet. Tvert imot legger det til rette for gode kunstneriske prosesser for alle. Frihet er både frihet til og frihet fra. For eksempel, frihet til å skape kunst under gode arbeidsvilkår, og frihet fra diskriminering og seksuell trakassering. For å sikre fri kunst og kultur må vi bryte ned barrierene som skaper ufrihet for enkelte grupper, og vi må inkludere flere stemmer.

Våre medlemmer

Balansekunst er en medlemsforening for kulturvirksomheter som jobber for et mer likestilt og mangfoldig kulturliv.

Våre medlemmer kommer fra hele kulturfeltet, og alle virksomheter med sitt primære virke innenfor kultur kan bli medlem av Balansekunst. Vil dere være med å jobbe for et mer likestilt og mangfoldig kulturliv? Bli medlem av Balansekunst.

Vår historie

  • I 2019 mottok Balansekunst for første gang et tilskudd over statsbudsjettet for å utvikle «Balansemerket – en merkeordning for et trygt kulturliv». i 2020 fikk foreningen 2,3 mill. kroner i driftstilskudd fra Kulturdepartementet, som videre ble økt til 5,6 mill. i 2023. Fra og med 2023 har vi hatt 6 årsverk i staben.

  • I 2017 ble Balansekunsts arbeidsområde utvidet slik at foreningen ikke lenger kun var et initiativ av og for musikkbransjen, men en ressurs for hele kulturfeltet. I forbindelse med #metoo samme år, startet Balansekunst også et målrettet arbeid for å forebygge og håndtere forekomsten av seksuell trakassering i kulturlivet.

  • I 2016 ble Balansekunst registrert som forening, vi formet er styre og Siri Haugan Holden ble ansatt som Balansekunstner i 20 % stilling.

  • I 2012 ble den første Balansekunst-konferansen avholdt – «Balanse i musikken». En viktig milepæl i nettverkets historie fant sted året etter, da Kulturrådet i 2013, etter forslag fra Balansekunst, etablerte en forsøksordning på 1 mill. kroner for å støtte og stimulere strategisk arbeid mot en bedre kjønnsbalanse i musikklivet. Ordningen ble ikke videreført etter regjeringsskiftet samme år.

  • I 2009 etablerte engasjerte aktører i norsk musikkbransjedet som ble hetende «Balansekunst-nettverket», for å få fortgang i musikklivets likestillingsarbeid. Året før, i artikkelsamlingen Musikk og kjønn – i utakt?, hadde Astrid Kvalbein og Anne Lorentzen på oppdrag for Kulturrådet påpekt at aktive tiltak for å endre kjønnsbalansen i norsk musikkliv virket å være noe som skjedde på 1) individuelle og nokså tilfeldige initiativ, eller 2) etter påtrykk fra høyere styresmakter. Svært sjelden viste tiltakene seg å være initiert av grupper eller institusjoner i musikk- eller kulturlivet selv. Etableringen av Balansekunst-nettverket representerte således et vendepunkt.

Årsrapporter og vedtekter

Årsrapport 2023

  • Sist endret på Balansekunsts årsmøte 2022.

    § 1 Foreningens navn

    Foreningens navn er Balansekunst og ble stiftet 10.05.2016. Foreningen er en landsomfattende organisasjon og videreføring av nettverket Balansekunst.

    § 2 Formål

    Balansekunst jobber for et mangfoldig og likestilt kulturliv i hele landet.

    § 3 Juridisk person

    Foreningen er selveiende og en frittstående juridisk person med upersonlig og begrenset ansvar for gjeld.

    § 4 Medlemmer

    Alle virksomheter med primærvirke innen kulturfeltet som stiller seg bak Balansekunsts formål kan bli medlemmer. Offentlig eide kulturvirksomheter kan bli medlem. Kommuner og fylkeskommuner kan ikke bli medlem, men unntak kan gjøres i særskilte tilfeller.

    § 5 Årsmøte

    Årsmøtet, som holdes hvert år innen utgangen av juni måned, er foreningens høyeste myndighet.

    Årsmøtet innkalles av styret med minst 1 måneds varsel, direkte til medlemmene og/eller ved kunngjøring på foreningens nettsider. Forslag som skal behandles på årsmøtet skal være sendt til styret senest to uker før årsmøtet. Fullstendig saksliste må være tilgjengelig for medlemmene senest en uke før årsmøtet. Årsmøtet kan ikke behandle forslag som ikke er oppført på sakslisten.

    Alle medlemmer har adgang til årsmøtet. Medlemmer har stemmerett, tale- og forslagsrett. Årsmøtet er vedtaksført med det antall stemmeberettigede medlemmer som møter. Ingen har mer enn én stemme, og stemmegivning kan skje ved fullmakt. Observatører og gjester kan inviteres av styret til å delta på årsmøtet.

    Det skal etterstrebes mangfold og kjønnsbalanse i alle Balansekunsts organer.

    Årsmøtet skal:

    1. Behandle årsmelding
    2. Behandle regnskap i revidert stand
    3. Behandle budsjett for inneværende år
    4. Behandle innkomne forslag
    5. Fastsette kontingent
    6. Velge:

    a) Styreleder
    b) Styremedlemmer og varamedlemmer
    c) Valgkomité
    d) Revisor

    Hvis det foreligger mer enn ett forslag ved valg av tillitsvalgte skal valget gjennomføres skriftlig dersom noen av de tilstedeværende krever det.

    § 6 Ekstraordinære årsmøter

    Ekstraordinære årsmøter holdes når styret bestemmer det, eller minst 1/3 av de stemmeberettigede medlemmene krever det. Det innkalles på samme måte som for ordinære årsmøter, med minst 14 dagers varsel. Ekstraordinært årsmøte kan bare behandle og ta avgjørelse i de sakene som er kunngjort i innkallingen.

    § 7 Styret

    Foreningen ledes av et styre på 6 medlemmer, samt 3 varamedlemmer i prioritert rekkefølge. Leder velges særskilt blant de seks styrerepresentantene etter forslag fra valgkomitéen.

    Styret er høyeste myndighet mellom årsmøtene. Styreleder og øvrige styre- og varamedlemmer velges for en periode på 2 år. Halve styret, inkludert varamedlemmer, er på valg hvert år. Styret konstituerer seg selv og velger nestleder. Dersom styreleder fratrer konstitueres nestleder som styreleder fram til neste valg. Vara trer automatisk inn dersom et styremedlem fratrer.

    Verken styret eller varagruppen kan inkludere mer enn 2/3 av ett kjønn. Balansekunsts medlemsmasse bør gjenspeiles i styret, og det bør etterstrebes representasjon av personer som er underrepresentert i norsk kulturliv.

    Styret skal:
    1. Iverksette årsmøtets bestemmelser
    2. Oppnevne etter behov komiteer/utvalg/personer for spesielle oppgaver og utarbeide instruks for disse
    3. Administrere og føre nødvendig kontroll med foreningens økonomi i henhold til de til enhver tid gjeldende instrukser og bestemmelser
    4. Forestå eventuell ansettelse av daglig leder
    5. Representere foreningen utad

    Styret kan fatte vedtak når et flertall av styrets medlemmer er til stede. Vedtak fattes med flertall av de avgitte stemmene. Ved stemmelikhet teller styrelederens stemme dobbelt.

    § 8 Valgkomité

    Valgkomiteens forslag til styre skal speile intensjonen i Balansekunsts formål og ivareta kompetansebehovet som trengs i henhold til den til enhver tid gjeldende strategi. Valgkomiteen skal bestå av 3 personer og 1 vara. Valgkomiteen innstiller på nytt styre. Administrasjonen innstiller på ny valgkomité.

    § 9 Vedtektsendring

    Vedtektsendringer kan bare foretas på ordinært eller ekstraordinært årsmøte etter å ha vært på sakslisten, og det kreves 2/3 flertall av de avgitte stemmene.

    § 10 Oppløsning, sammenslutning og deling

    Oppløsning, sammenslutning eller deling av foreningen kan bare behandles på ordinært årsmøte. Oppløsning, sammenslutning eller deling krever minst 2/3 flertall. Foreningens eventuelle formue skal etter oppløsning og gjeldsavleggelse tilfalle det formål foreningen arbeider for.

    § 11 Etiske retningslinjer og eksklusjonsregler

    Styret i Balansekunst vedtar etiske retningslinjer for foreningen.

    Brudd på retningslinjene kan medføre ileggelse av sanksjoner som beskrevet nedenfor etter vurdering av alvorlighetsgrad. En person som blir anklaget, mistenkt eller anmeldt for brudd på retningslinjene eller brudd på straffeloven kan bli suspendert fra verv og oppgaver i Balansekunst, inntil saken er avklart med politi, rettsinstans og i foreningen. Suspensjonen vil stå inntil nytt vedtak er fattet. Dersom det stadfestes alvorlig brudd på retningslinjene eller brudd på straffeloven kan det fattes vedtak om eksklusjon, også om bruddene har skjedd utenfor Balansekunst.

    Medlemmer som bryter med foreningens vedtekter eller aktivt motarbeider foreningens formål, kan ekskluderes. Styret har myndighet til å fatte vedtak om disiplinærtiltak, herunder suspensjon eller eksklusjon. Vedtak kan ankes til årsmøtet, som avgjør spørsmålet med endelig virkning. Ingen kan ekskluderes uten først å ha fått mulighet til å forklare seg.