Søknadsveiledning
Denne veiledningen skal hjelpe deg utforme en god søknad som oppfyller kriteriene for Balansepotten.
Balanseprat på Lokal Bar i Trondheim. Lokal Bar har tidligere mottatt støtte fra Balansepotten.
Foto: Hannah Kleiven
Vi anbefaler å følge retningslinjene nedenfor nøye for å øke sjansene dine for å bli tildelt støtte. Lykke til med søknadsprosessen, og ikke nøl med å kontakte oss hvis du har spørsmål eller behov for ytterligere veiledning.
Tematikk
I hvilket spesifikke område innenfor mangfold og likestilling plasserer du prosjektet ditt?
Start med å beskrive prosjektets tematiske område. Balansepottens primære målsetting er å støtte prosjekter som bidrar aktivt til et mer likestilt og mangfoldig kulturliv. Vi vektlegger prosjekter innenfor følgende områder:
likestilling for funksjonshemmede
antirasisme
likestilling for lhbt+-personer
forebygging av seksuell trakassering og diskriminering
kjønnslikestilling
motvirke alderisme
motvirke størrelsesdiskriminering
arbeid med klasseperspektiver og tiltak mot økonomisk ulikhet
kompetanseheving om normkritiske perspektiver
Sørg for at ditt prosjekt tydelig adresserer minst én av disse tematikkene. Forsøk å være så konkret som mulig. Vi har samlet en rekke eksisterende tiltak som kan tjene som inspirasjon, eller være til orientering, her: Erfaringsbanken
Målsetting
Hvilke utfordringer i kulturlivet skal ditt prosjekt jobbe med?
Beskriv hvordan prosjektet ditt vil adressere disse spesifikke utfordringene eller manglene i dagens kulturliv. Identifiser områdene hvor det er behov for forbedring, og forklar hvordan ditt prosjekt vil bidra til å møte disse utfordringene.
Målgruppe
Hvem er målgruppen for prosjektet?
Beskriv tydelig hvem som vil dra nytte av prosjektet ditt? Det er viktig at prosjektet ikke kun gagner enkeltpersoner eller retter seg mot organisasjoner internt, men at flere grupper eller fellesskap i samfunnet vil oppleve positive effekter.
Potensiale for strukturelle endringer
Hvilke strukturer i kulturlivet skal prosjektet ditt utfordre?
Prinsippet om å jobbe på et strukturelt nivå er viktig. Dette innebærer å adressere og endre de underliggende systemene, normene og praksisene som kan bidra til ulikheter, ufrihet og manglende representasjon i kultursektoren. Dette kan f.eks. være å utfordre språklige barrierer, ubevisste holdninger, eller ujevn fordeling av makt og ressurser. Strukturelt arbeid krever ofte en vedvarende innsats for å skape varige og positive endringer. Diskuter hvordan prosjektets tematikk skal tas videre i kulturlivet og/eller feltet det jobbes mot. Det kan være gjennom rekruttering, spredning og tilgjengeliggjøring av informasjon, verktøy eller ressurser, opplæring og kompetanseheving, eller andre tiltak som påvirker kulturlivet på et bredere nivå.
Ettervirkning
Hvordan vil resultatene i prosjektet tilgjengeliggjøres og spres, og hvilke langsiktige fordeler vil det bringe?
Legg vekt på hvordan prosjektet vil ha en varig effekt på kulturlivet. Tenk på hvordan prosjektet kan påvirke strukturelle endringer på sikt, og undersøk hvordan prosjektet kan styrke og fornye kultursektoren på en måte som går utover prosjektets umiddelbare varighet.
Tilføre noe nytt
Hvordan skiller ditt prosjekt seg ut?
Det finnes mange måter å jobbe med mangfold og likestilling på nye og utradisjonelle måter. Presenter hvordan ditt prosjekt tilfører noe nytt til kulturlivet og hvordan det eventuelt skiller seg fra prosjekter som allerede har fått støtte. En full oversikt over støttede prosjekter kan du finne her: Tidligere støttede prosjekter.
Inkludering og tilgjengelighet
Er prosjektet ditt inkluderende og tilgjengelig for alle?
Det er viktig at prosjektene som søker støtte, er utformet på en måte som sikrer inkludering og gir like muligheter for alle deltakere. Å tilrettelegge kan handle om å gjøre prosjektet tilgjengelig for personer med ulike funksjonsvariasjoner. Det kan også handle om å legge til rette for ulike religiøse skikker, ulik matkultur eller tilrettelegging av toaletter og garderober for transpersoner og ikke-binære. Fellesnevneren for all tilrettelegging er å ta høyde for at folk er forskjellige og møte personer med åpenhet og fleksibilitet.