Hvilke ord bør jeg bruke?
Sier man funksjonshemmet eller person med funksjonsnedsettelser? Og hva betyr egentlig flerkulturell?
I Balansekunst ønsker vi at språket vi bruker skal være presist, forståelig og inkluderende. Språket vårt er stadig i endring, og det er fint å være åpen for nye ord og uttrykk ettersom vi lærer mer. Vi bruker språk til å formidle ikke bare informasjon og ideer, men også verdier og følelser. Språket vårt er derfor ikke nøytralt. Det kan for eksempel avspeile former for diskriminering i et samfunn, og også forårsake og forsterke slik diskriminering, skriver Språkrådet.
Her finner du en forklaring på hvorfor Balansekunst bruker de begrepene vi gjør når vi omtaler minoritetsgrupper.
Vi har også en ordliste som forklarer betydningen av likestillings- og mangfoldsbegreper, som mikroaggresjoner, universell utforming og interseksjonalitet.
Funksjonshemmet og nedsatt funksjonsevne
I Balansekunst bruker vi i hovedsak ordet funksjonshemmede om personer som blir begrenset av samfunnets og omgivelsenes krav til kroppsfunksjoner. Personer med nedsatt funksjonsevne kan brukes som synonym, men beskriver i utgangspunktet en bredere gruppe. For eksempel har nærsynte en funksjonsnedsettelse, men med et par briller vil de potensielle barrierene være lite hemmende. Tenk gjerne over hvilken gruppe du ønsker å omtale.
Vi bruker av og til ordene funkis eller funk når vi ønsker et mer uformelt og lettbeint språk for å beskrive de av oss som er funksjonshemmede og deres likestillingskamp. For eksempel kan vi skrive funk-politikk eller funkis-kunstnere. Vi bruker av og til funkis for å beskrive enkeltpersoner, men kun når disse bruker ordet for å omtale seg selv.
Ordet funksjonsvariasjoner viser til mangfoldet av måter kroppene til personer som utgjør en gruppe fungerer. Dette er altså ikke et synonym til funksjonshemmet, og brukes ikke for å beskrive enkeltindivider.
Melaninrik og flerkulturell
I Balansekunst bruker vi ordet melaninrik dersom vi ønsker å snakke spesifikt om mennesker med brun hud. Begrepet flerkulturell beskriver mennesker som har bakgrunn fra flere kulturer. Melaninrik og flerkulturell brukes ofte som synonymer, men det blir ikke alltid riktig. En flerkulturell person kan like gjerne være hvit, med en mor fra Norge og en far fra Polen. En adoptert person som ikke har kontakt med sitt fødeland er ikke nødvendigvis omfattet av flerkulturellbegrepet. Vurder hvilken gruppe du ønsker å snakke om, og velg ord deretter. Noen personer med urfolksbakgrunn eller tilhørighet til en nasjonal minoritet vil omfattes av begrepene melaninrik og/eller flerkulturell, men ikke alle. Når vi sikter til alle personer med tilhørighet til urfolk eller nasjonale minoriteter, bruker vi derfor disse ordene eksplisitt.
Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre
Vi bruker ordet innvandrer om personer som er født i utlandet av to utenlandsfødte foreldre (og fire utenlandsfødte besteforeldre). Skal vi omtale personer som er født i Norge av to utenlandsfødte foreldre (og fire utenlandsfødte besteforeldre) blir det riktige begrepet norskfødte med innvandrerforeldre. Vi omtaler aldri personer som er født i Norge som innvandrere. Noen ganger er det behov for en samlebetegnelse for innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre. Da kan vi bruke betegnelsen personer med innvandrerbakgrunn.
Lhbt+-personer, skeive og kjønns- og seksualitetsmangfold
I Balansekunst bruker vi skeiv eller lhbt+-personer når vi omtaler personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet. L står for lesbiske, h for homofile, b for bifile og t for transpersoner. Plusstegnet er ment å synliggjøre alle andre skeive, blant annet intersex-personer, ikke-binære, aseksuelle, aromantiske, panfile og polyamorøse. Det finnes flere varianter av forkortelsen. Noen skriver LHBT, andre legger til flere bokstaver og tegn, for eksempel LHBTQIAP+. Det finnes ingen fasit for hvilke av bokstavene eller tegnene en bør inkludere i tillegg til LHBT. Her må en selv gjøre en vurdering av hva som oppleves som inkluderende og hva som er praktisk å bruke.
Ordet skeiv viser til det samme mangfoldet av identiteter som LHBT+. Dette er en oversettelse av det engelske ordet queer, og fungerer som et bredt og inkluderende begrep.
Kjønns- og seksualitetsmangfold er samlebegrep som viser at det finnes mennesker med ulike kjønnsuttrykk, seksuelle orienteringer og identiteter, både skeive og streite.
Personer med minoritetsbakgrunn
Det er ikke enkeltindivider som er mangfoldige i seg selv. Mangfold er summen av alle identiteter og erfaringer som finnes i en gruppe. Derfor sier vi heller personer med minoritetsbakgrunn framfor personer med mangfoldsbakgrunn. Personer med minoritetsbakgrunn omfatter de av oss som har identiteter eller en bakgrunn som gjør at man skiller seg ut fra flertallet i samfunnet, som for eksempel funksjonshemmede, flerkulturelle eller lhbt+-personer.
Personer med minoritetserfaring er en annen samlebetegnelse, og synliggjør hvordan de av oss som er i mindretall har opplevelser som gir et eget blikk og en innsikt i aspekter og utfordringer ved å tilhøre gruppen man er en del av. Mangfoldskompetanse er beslektet, men er ikke forbeholdt personer med minoritetserfaring. Alle kan tilegne seg denne typen kompetanse. Riktignok vil ofte kombinasjonen av å ha både kompetanse og erfaring gi en særegen forståelse.
Ordlisten utvikles kontinuerlig. Har du innspill? Kontakt oss på hei@balansekunst.no.
-
Her har vi samlet noen bidrag til inkluderende og ikke-diskriminerende språkbruk:
Begreper kan sette ord på opplevelser og på den måten utvide og endre våre perspektiver. Her har vi i Balansekunst samlet noen sentrale begreper for arbeid med mangfold og likestilling.
NRKs flerkulturelle ordliste er en gjennomgang av ulike begreper som brukes om innvandrere og flerkultur. Ordlisten er ment som et bidrag til bevisstgjøring om hvilke ord vi bruker og hvordan de oppfattes.
NRKs ordliste for funksjonsmangfold gir en oversikt over greie begreper, begreper man skal være varsom med og begreper som ikke skal brukes.
Unge Funksjonshemmede og Norges Handikapforbund med flere har utarbeidet veiledning for ikke-diskriminerende omtale av personer med nedsatt funksjonsevne.
Skeiv Ungdoms ordliste for kjønn- og seksualitetsmangfold med ord og uttrykk som det kan være fint å kjenne til og bruke rett.
Flere ordforklaringer og sentrale begreper for å omtale personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet finner du hos FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.
Hvilke ord er fy-ord og hvilke er ok å bruke? Hos FRI finner du også en oversikt som går mer i dybden på en del begreper man bør være obs på.
Ordlisten i antologien Actualise Utopia har som mål å styrke kvaliteten på samtaler om mangfold, rasisme og diskriminering ved å øke bevisstheten vår om ulike begreper og deres betydning. På sidene 90-105 gis begrepsforklaringer på engelsk sammen med oversettelser av de ulike begrepene til de nordiske språkene.
I forbindelse med innvandring er korrekt språkbruk et komplekst tema, skriver Statistisk Sentralbyrå (SSB). Her kan du lese hvem SSB definerer som innvandrere, norskfødte med innvandrerforeldre og den øvrige befolkningen.
Hvilke argumenter kan bite på personer som tviholder på retten til å bruke n-ordet? Setter du av fem minutter til denne videoen kan du ta med deg forfatter Ta-Nehisi Coates' enkle og overbevisende forklaring inn i diskusjonen neste gang.