Tidligere støttede prosjekter
Bilde fra Bergen Kjøtt som har tidligere mottatt støtte fra Balansepotten.
Foto: Paulina Tamara
2023
I 2023 delte Balansepotten ut 1 455 000 kroner. 12 prosjekter fikk støtte og kan på hver sin måte bidra til et mer mangfoldig og likestilt kulturliv: AKKS Nord, Blaane film, DansiT, Fortidsminneforeningen, InterBridge, Norsk Forfattersentrum, Norwegian Fashion Hub, Rosendal Internasjonale Teater, Bergen senter for elektronisk kunst, Viken Filmsenter, JM Norway og Oslo Open.
-
AKKS er en idealistisk musikkorganisasjon som jobber for mangfold og likestilling i norsk musikkliv. AKKS Nord er en selvstendig avdeling under AKKS Norge og søkte i år på Balansepotten med prosjektet “Samisk Musikkworkshop 2024”. Arrangementet vil foregå i Kautokeino og inviterer unge i alderen 14-20 år til et gratis kurs over flere dager. Her vil deltakerne jobbe sammen med låtskriving, samspill og få veiledning av instruktører.
Balansepotten støtter prosjektet med 55 000 kr.
-
Blaane film er et uavhengig produksjonsselskap lokalisert i Trondheim som produserer fiksjon i alle formater. De søkte på Balansepotten med prosjektet “Manusverksted - Talentrekrutterende tiltak” som er et manuskurs for unge voksne (18-30 år) med minoritetsbakgrunn. Deltakerne vil guides gjennom en prosess hvor de med utgangspunkt i egne historier og erfaringer, utarbeider et førsteutkast til et kortfilmmanus. De får grunnleggende opplæring i idéutvikling, dramaturgi, pitching og mer.
Balansepotten støtter prosjektet med 40 000 kr.
-
DansiT er et koreografisk senter som utfordrer idéer om hva dans kan være, og hvem som kan være dansere, koreografer og pedagoger. De søkte på Balansepotten med prosjektet “Tilgjengelig gjøring” som skal undersøke hvordan dansekunst kan formidles og anvendes i møte med mennesker som er syns- eller hørselshemmet. Her skal de teste, evaluere og forbedre ulike former for tilgjengelighetstiltak i samarbeid med mennesker som har dette behovet.
Balansepotten støtter prosjektet med 100 000 kr.
-
Fortidsminneforeningen er en norsk organisasjon som jobber for å bevare fortids- og kulturminner og opplever at kvinner er svært underrepresentert i tradisjonshåndverket knyttet til ivaretakelse av kulturminner. De har søkt på Balansepotten med prosjektet “Jenteworkshop” som er et tiltak for å samle flere kvinnelige aktører i bransjen, og gi dem en trygg arena for nettverksbygging, erfaringsutveksling, kompetanseheving og diskusjon.
Balansepotten støtter prosjektet med 25 000 kr.
-
InterBridge er en ideell organisasjon som jobber med lederutvikling av ungdom, og tilgjengeliggjøring av kulturarenaer for Generasjon Z. De har søkt på Balansepotten med prosjektet “Tverrkunstnerisk tilbud for ungdom/ Gen Z styre” hvor de ønsker å skape nye tverrkunstneriske arenaer, kurse ungdom i styrearbeid, styrke de med kunnskap og verktøy, og slik skape en strukturell endring.
Balansepotten støtter prosjektet med 175 000 kr.
-
Norsk Forfattersentrum er en medlemsorganisasjon for forfafttere og har søkt på Balansepotten med prosjektet “Litterært springbrett”. Prosjektet retter seg mot grupper som er underrepresentert i Bergens kulturliv og skal inspirere til skrivelyst gjennom kurs og lesesirkler. Her skal deltakerne også bli kjent med ulike litterære sjangre og bli introdusert til den litterære scenen i Bergen. Slik skal Norsk Forfattersentrum bidra til å skape mangfold i de stemmene som får plass i den litterære og kulturelle offentligheten.
Balansepotten støtter prosjektet med 60 000 kr.
-
Norwegian Fashion Hub (NFH) er foreningen for norske merkevarer innen mote og livsstil som bygger kompetanse og stimulerer til utvikling av norsk motenæring. NFH søkte på Balansepotten med prosjektet “Mangfoldig og respektfull casting av modeller i mote- og kultursektoren" som skal opprette et råd bestående av mennesker fra underrepresenterte grupper. De skal jobbe kritisk med definisjonsmakt og utvikle en veileder for mangfoldig og respektfull casting av modeller i mote- og kultursektoren.
Balansepotten støtter prosjektet med 250 000 kr.
-
Rosendal Internasjonale Teater har som samfunnsoppdrag å være et knutepunkt og regional pådriver for kunstnere, kunstorganisasjoner og publikum for å tenke nytt og utforske hva scenekunsten kan være. De søkte på Balansepotten med prosjektet “Avslappa Norge” som skal bli en læringsplatform for norske kunst- og kulturorganisasjoner. Denne skal gjøre deres arbeid og organisasjon mer innbydende og tilgjengelig for alle. Prosjektet vil tilby nettbaserte workshops, målrettet finansiering, veiledning og en publikasjon.
Balansepotten støtter prosjektet med 180 000 kr.
-
Bergen senter for elektronisk kunst (BEK) er et tverrfaglig produksjonssenter for kunst og ny teknologi som utvikler, produserer og formidler prosjekter i skjæringspunktet mellom samtidskunst, teknologi, vitenskap og samfunnskritikk. BEK søkte på Balansepotten med prosjektet “Den nye filmskolen (arbeidstittel) med kunstneren Rehana Zaman” rettet mot unge kvinner med minoritetsbakgrunn. Med fokus på filmskaping som en politisk praksis, skal prosjektet inkludere en serie workshoper, produksjon av en ny film og en ny utstilling.
Balansepotten støtter prosjektet med 80 000 kr.
-
Viken Filmsenter bidrar til at det skapes opplevelser med kunstnerisk egenverdi og fremmer en mangfoldig og bærekraftig bransje med like muligheter og betingelser for alle. De søkte på Balansepotten med prosjektet “Kolibri - Et utviklingsprogram for filmskapere med mangfoldsbakgrunn” som fokuserer på mangfold innen film. Prosjektet er inndelt er oppdelt i flere faser, og starter med idéutvikling og avslutter med hospitering i bransjen. Hensikten er å gi målgruppen økt forståelse og mer kunnskap og erfaring som de ellers ikke får.
Balansepotten støtter prosjektet med 40 000 kr.
-
JM Norway er den norske seksjonen av Jeunesses Musicales International som til sammen utgjør verdens største internasjonale nettverk for musikk og ungdom. De jobber for et globalt, representativt og mangfoldig ungt kulturliv hvor unge er i posisjon til å skape og utfordre. JM Norway søkte på Balansepotten med prosjektet “Taktskifte” som er et leder- og talentutviklingsprogram for unge kulturutøvere med mangfoldskompetanse. Gjennom prosjektet vil de få kurs i styrearbeid, prosjektutvikling, nettverksbygging og mentorskap som hjelper dem på veien i kulturlivet.
Balansepotten støtter prosjektet med 200 000 kr.
-
Oslo Open er en kunstnerstyrt ideell organisasjon som gir kunstnere en ny arena for å vise kunsten utenfor de etablerte institusjonene. De søkte på Balansepotten med prosjektet “Kartlegging av tilgjengelighet i atelierene” som går ut på en kartlegging av rundt 400 kunstneratelier i deres tilgjengelighet og universelle utforming, samt hva som bør prioriteres for å bedre situasjonen. Funnene vil gi viktig innsikt på feltet og skal brukes for å sikre et mer strategisk og effektivt arbeid for økt tilgjengelighet på det visulle kunstfeltet.
Balansepotten støtter prosjektet med 250 000 kr.
2022
Med en total pott på 160 000 kr kunne Balansepotten i 2022 støtte seks prosjekter som bidrar til et likestilt og mangfoldig kulturliv. Det var til sammen 18 søknader fra 14 søkere med en total søkesum på 981 800 kr.
-
Prosjektet er en serie som utforsker hvordan mennesker med nedsatt funksjonsevne og kronisk sykdom opplever sted og rom, og er en fortsettelse av ROMs tiltak og prosjekter som handler om representasjon og definisjonsmakt innenfor arkitektur og stedsutvikling. Gjennom den tredje Open Call siden 2020 søker ROM kunstnere, arkitekter og teoretikere som vil bidra med en rekke arrangementer: enten utstilling, samtaler, tekst eller kunstproduksjon. ROM vil fasilitere for en dyp faglig utvikling, formidle betydningen av kunst og arkitektur for et bredt og variert publikum, og henvende seg til barn og unge som potensielle kunstnere, arkitekter og byutviklere. Prosjektet skal også styrke forståelsen blant fagpersoner i kunst- og arkitekturmiljøene om betydningen av rettferdig arkitektur, hvordan perspektivet på den funksjonsnedsatte kroppen kan mangfoldiggjøre en rådende og dominerende tenkning, og samtidig gi publikum forståelse av at deres stemme og medvirkning spiller en rolle.
Prosjektet er støttet med 45 000 kr.
-
Prosjektet har som formål å bidra til økt mangfold innen musikkteknologi. Kursholderne har bakgrunn fra underrepresenterte demografier innen musikkteknologi, blant annet med fokus på kvinner, ikke-binære, transpersoner, BIPOC, skeive og personer med funksjonsnedsettelse. De offentlig tilgjengelige opplæringsvideoene skal fungere som praktiske og motiverende verktøy for målgruppen, samt gjøre det enklere å tre inn i det musikkteknologiske miljøet.
Prosjektet er støttet med 25 000 kr.
-
Skuespiller- og danseralliansen (SKUDA) er arbeidsgiver for 111 skuespillere og dansere, og er opptatt av å skape bærekraftige kunstneriske karrierer. Prosjektet er en foredragsserie og bransjesamtale om tematikken aldersrepresentasjon i scenekunst og film. Prosjektet skal gjennomføres som en del av Skuespiller- og danseralliansens 10-årsjubileum og under fagprogrammet under festivalen Heddadagene. Samtalen stiller spørsmål rundt hvorvidt det er bærekraftig at eldre blir borte og hvilken utrygghet dette skaper det for den kommende generasjonen i bransjen. Prosjektet tematiserer at jo lengre vi har en aktiv yrkesgruppe, desto større blir den faglige verdien og kompetanseutbyttet for de som kommer etter.
Prosjektet er støttet med 10 000 kr.
-
Tiltaket er en debatt om mangfoldet i dansekunsten og hvordan dansens språk inviterer det mangefasetterte og flerkulturelle inn i kunsten og samfunnet. I debatten møtes dansekunstnere og politisk ansvarlige som i dag tilrettelegger mulighetsrommet i kunsten. Tre dansere og koreografere diskuterer med politikere hva samfunnet vinner på å la nye grupper tre inn i det offentlige, kulturelle ytringsrommet, og hvordan flerkulturelle kunstnerskap virker inn i vårt felleskap som samfunn. Arrangementet vil inngå som en av flere markeringer av Norske Dansekunstneres 75-årsjubileum i 2022.
Prosjektet er støttet med 25 000 kr.
-
WoNoMute vil utvikle et gratis skreddersydd fritidstilbud for jenter, hvor det skapes et trygt rom for å utfolde seg i en mannsdominert musikkbransje. Å utvikle ferdigheter innen ulike temaer i musikkteknologi er gøy, men også nyttig for andre fag som matematikk og teknologi. Kulturtilbudet til ungdom i Groruddalen gir unge mulighet til å delta i en utviklende fritidsaktivitet og bygge et positivt nettverk.
Prosjektet er støttet med 30 000 kr.
Støttede prosjekter gjennom årene:
-
Norske kulturarrangører: E-læringskurs, publikumsutvikling og mangfold. Støttet med kr 10 000.
Viken Filmsenter: Pan Base, tenketank og database. Støttet med kr 20 000.
Samspill Music Network: Kurs, et inkluderende og mangfoldig kulturliv. Støttet med kr 10 000.
DNFF: Kunstnerisk ytringsfrihet - og tilgang til ytringsrommet. Støttet med kr 20 000.
Fortidsminneforeningen: Jente Workshop, håndverk/kulturminnevern. Støttet med kr 10 000.
Lokal bar: Rekruttering av kvinnelige lyd-og lysteknikere. Støttet med kr. 25 000.
Verdensrommet: Future communities, digital plattform. Støttet med kr 30 000.
Rom for kunst og arkitektur: Safe Spaces, formidlingsprosjekt. Støttet med kr 25 000.
Kraft Bergen: Synstolking av utstillinger. Støttet med kr 40 000.
Bergen Kjøtt: Opplæringsplattform, mangfold i lydteknisk kompetanse. Støttet med kr 25 000.
-
Kulturrom: Mentorordning for kvinnelige teknikere. Støttet med kr 16 667.
AKKS Kristiansand: Produsentkurs for kvinner. Støttet med kr 10 000.
JM Norway: Normkritisk kurs for kulturskolelærere. Støttet med kr Støttet med kr 15 000.
Safemuse: Rundebord om kvinner og fri kunst. Støttet med kr 20 000.
Festspillene i Bergen: Papillon-kor og produsenttrening. Støttet med kr 24 000.
Enkeltmedlem: Praktisk kurs for kunstnere og kulturarbeidere: Si nei. Støttet med kr 15 000.
-
AKKS Norge: Utvikling av kompendie om normkritikk. Støttet med kr 10 000.
Musikkteaterforum: Seminar om grensesetting i scenekunsten. Støttet med kr 10 000.
Golden jar: Opplæring av kvinnelige og ikke-binære teknikere. Støttet med kr 10 000.