Balansemerket til Creo

Staben i Creo har gjennomført kurs og tiltak, og med det gjort seg fortjent til Balansemerket.

Staben i Creo, 10-20 personer står sammen i grønne omgivelser.

Foto: Creo

Creo er Norges største fagforening og interesseorganisasjon innen kunst- og kulturfeltet, og jobber for å sikre bedre lønns- og arbeidsvilkår for sine over 11 000 medlemmer, enten de er arbeidstakere eller selvstendig næringsdrivende. Vi har snakket med daglig leder, Christine Rokkedal.


– Gratulerer med Balansemerket! 

– Tusen takk! 

– Hvorfor valgte dere å ta merket?

– Som en organisasjon som representerer kunst- og kulturfeltet, er det vår oppgave å gå foran som et godt eksempel og sette mangfold og inkludering høyt på agendaen.

Etter landsmøtet i 2022 utarbeidet Creo en mangfoldspolitikk som forplikter oss til å skape og opprettholde et miljø som verdsetter og respekterer mangfold. Dette innebærer et kontinuerlig arbeid for å sikre likestilling, inkludering og trygghet både internt i organisasjonen og i vår dialog med medlemmer og samarbeidspartnere.

I møte med Victoria, prosjektleder for Balansemerket, kom vi frem til at verktøyene og kompetansen deres var skreddersydd for våre behov. Balansekunst tilbyr praktiske verktøy som hjelper oss med å sette gode rutiner og bygge en trygg og mangfoldig organisasjonskultur.

Vi valgte å starte med våre ansatte i Creo fordi de har en nøkkelrolle i organisasjonen og daglig møter mange av våre medlemmer. Gjennom å styrke våre egne rutiner og bygge intern kompetanse, legger vi grunnlaget for å kunne ta dette arbeidet videre ut til hele organisasjonen og våre medlemmer.

Foto av Christine Rokkedal, smilende. Bilder er tatt utendørs på en solrik sommerdag, med Akerselva i bakgrunnen.

Foto: Creo

– En ryddig og god prosess! Hvilke tiltak har dere utarbeidet?

– Creo har gjort en rekke tiltak i 2024. Vi har identifisert risikofaktorer for diskriminering, seksuell trakassering og andre overtramp i virksomheten, og hvordan disse kan forebygges. Dette var tema på vår personalsamling høsten 2024.

Vi har etablert klare kanaler og rutiner for håndtering av varslingssaker. Vi har også utarbeidet retningslinjer for å sikre mangfold i rekrutteringsprosesser.

Videre har vi gjennomgått eksisterende rutiner og kartlagt forbedringsområder når det gjelder tilrettelegging. I tillegg har vi brukt samtalekort fra Balansekunsts verktøykasse på ulike samlinger gjennom året.

– Stas at dere bruker samtalekortene vi har laget! Hvordan opplevde dere prosessen med å ta Balansemerket?

– Prosessen har vært lærerik og motiverende, og den har gitt oss anledning til å reflektere over hvordan vi som organisasjon kan styrke arbeidet med mangfold og inkludering.

Vi startet med et digitalt kurs i juni 2024, etterfulgt av en workshop med Balansekunst og de ansatte i Creo samme måned. Workshopen inspirerte oss til å sette som mål å ta Balansemerket.

Høsten 2024 har vi jobbet målrettet med flere tiltak. Mangfold har vært på agendaen i flere møter i samarbeidsutvalget, og vi har gjennomført to korte personalsamlinger med mangfold som tema. I oktober arrangerte vi en to-dagers personalsamling der Balansemerket sto i fokus. Samarbeidet mellom ledelsen, samarbeidsutvalget og de ansatte har vært konstruktivt, og underveis har vi tilpasset verktøyene fra Balansekunst til våre ansatte og behov.


– Helt supert! Hvor går veien videre for dere nå?

– Nå handler det om å implementere verktøyene og kompetansen vi har tilegnet oss i denne prosessen. De ansatte i Creo er godt rustet til å ta dette videre. Neste steg blir å integrere arbeidet med mangfold og inkludering i hele organisasjonen og bringe det ut til våre medlemmer.


Balansekunst gratulerer, og gleder oss til videre samarbeid!



Ønsker din virksomhet å ta Balansemerket? Ta kontakt med prosjektleder Victoria på victoria@balansemerket.no.

Forrige
Forrige

Davvi – Senter for scenekunst tar Balansemerket! 

Neste
Neste

Balansekunst ser etter en dyktig politisk rådgiver!