Kronikk i Bergens Tidende: — Ingen kompetente kvinner i Bergen
Når Bergen Live ikke finner én eneste kvalifisert kvinne til styret, skyldes det ikke mangel på kompetente kandidater.
Foto: Mathias Skaset
I Norge er vi heldige som har så mange kompetente kvinner – så kompetente at de kan styre landet som statsminister, lede noen av våre største politiske partier og sitte i sjefsstolen i sentralbanken.
Kvinner med nok kompetanse til å være konsernsjef i Norges største bank, direktør i Kulturdirektoratet og lede én million arbeidstakere i LO. De er tilsynelatende kompetente nok til å gjøre alt. Vel, nesten alt. For ifølge Bergen Lives styreleder, Morten Valestrand, finnes det visst ingen kvinner kompetente nok til å sitte i styret til Bergen Live.
1. januar i år trådte det nye regelverket for kjønnsbalanse i styrer i kraft. Loven, som ble vedtatt med bred støtte i Stortinget, krever at store aksjeselskaper i Norge må ha minst 40 prosent kvinner eller menn i styret. Målet er å sikre bedre kjønnsbalanse i selskapsledelsen og sørge for at næringslivet utnytter den samlede kompetansen i samfunnet.
I et intervju med Bergens Tidende uttalte Valestrand at Bergen Live vurderte å hente inn ekstern kompetanse, altså en kvinne, men droppet det. Begrunnelsen? De ønsket ikke å rekruttere «bare fordi noen er kvinner».
I stedet for å bruke det nye regelverket som en anledning til å styrke styrets kompetanse, valgte Bergen Live en annen løsning: De reduserte antall styremedlemmer fra seks menn til to menn. Dermed unngikk de å måtte inkludere kvinner i styret i det hele tatt, og i praksis svekket de dermed styret som virksomhetens ressurs, i stedet for å styrke det.
Kvotering, som loven legger opp til, oppfatter Valestrand og Bergen Live som å plassere kvinner i styret utelukkende på bakgrunn av kjønn, uten å vektlegge andre kvalifikasjoner.
Vi er enige i at ingen bør rekrutteres kun basert på kjønn – men det er heller ikke det som etterlyses. Når Bergen Live ikke finner én eneste kvalifisert kvinne til styret, skyldes det ikke mangel på kompetente kandidater – dem finnes det mange av.
Problemet er snarere at Bergen Live ikke har løftet blikket og sett utover sitt eget mannsdominerte nettverk.
Men jeg skal gi Valestrand rett i én ting: Musikkbransjen er svært mannsdominert. Både på og bak scenen, i lederstillinger og i styrerommene. Han understreker også viktigheten av å bygge opp en ny generasjon med dyktige kvinner i denne bransjen. Spørsmålet er da: Hvorfor gjelder ikke denne ambisjonen for Bergen Lives eget styre?
For å gjøre musikkbransjen mer mangfoldig, må vi aktivt løfte frem nye talenter, både på scenen og i styrerommene. Det handler om å utvide nettverk og gi rom for nye stemmer, erfaringer og kompetanser. Musikkbransjen må bli bevisst på egne rekrutteringsprosesser og sørge for like muligheter uavhengig av kjønn.
Når ulike perspektiver møtes, skapes bedre beslutninger og en mer bærekraftig bransje.