Vekst, utfordringer og milepæler i 2024

Balansekunst er en medlemsforening for kulturvirksomheter som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv. Les om året som har gått i årsrapporten vår!

Forsiden av årsrapporten til Balansekunst med Balansekunst-logo og stor tekst øverst "Årsrapport 2024".

Forside av årsrapport 2024. Trykk på bildet for å komme rett til rapporten.

Medlemmer i 2024

Sammen med våre medlemmer jobber vi for et trygt og tilgjengelig kulturliv som gjenspeiler mangfoldet i befolkningen.

Balansekunst fortsatte sin medlemsvekst i 2024 og ved årets slutt hadde foreningen 214 medlemsorganisasjoner. I løpet av året kom 39 nye medlemmer til, mens tre virksomheter meldte seg ut. Dette ga en netto økning på 36 medlemmer.

Kakediagram av medlemmer fordelt etter landsdel: Sørlandet 3%, Midt-Norge 7%, Nord-Norge 13%, Vestlandet 16%, Østlandet 62%

Balansekunst-medlemmer fordelt etter landsdel.

Kurs i 2024

Balansekunst er en ressurs for hele kulturbransjen. Vi tilbyr kurs og foredrag om likestilling og mangfold for kulturvirksomheter. I 2024 har vi holdt kurs og foredrag om blant annet:

  • normkritiske perspektiver

  • forebygging av seksuell trakassering

  • diskriminering og hersketeknikker

  • ytringsfrihet og ytringsrom

  • likestilling og representasjon

  • bias og privilegier

  • mangfoldsbevisst rekruttering

  • skeiv kunst og kulturformidling

Norgeskart med svarte sirkler rundt steder Balansekunst har holdt kurs.

I 2024 har vi gjennomført totalt 71 kursoppdrag med over 1550 deltakere. Sirklene representerer steder vi har holdt kurs.


Balansemerket i 2024

Gjennom merkeordningen Balansemerket tilbyr vi kurs, veiledning og verktøy for å bistå kulturvirksomheter i arbeidet for trygger og mer likestilte miljøer. Dette sier noen av virksomhetene som mottok merket i 2024:

– Prosessen har vært grundig og god, men samtidig engasjerende og lett å gjennomføre! Vi fikk god veiledning underveis, og sitter igjen med en god følelse.

– Det er fort gjort at ein tenkjer «sånn har me det hos oss, og det veit alle», utan at ein eigentleg har forankra det i organisasjonen, med dette arbeidet har me gjort nettopp det. Det betyr ôg at me no sitt med ei solid og god verktøykasse for vidare arbeid.

– Arbeidet har bidratt til økt bevissthet på likestilling og inkludering. Nå har vi gode verktøy dersom noe skulle skje! 

Åtte kulturvirksomheter har oppnådd Balansemerket i 2024. Ved utgangen av året innehar 51 kulturvirksomheter Balansemerket.

Nuts and Bolts fikk støtte fra Balansepotten 2024 til «Workshop av/for underrep- resenterte grupper i musikkteknologi». Foto: Thomas Lahr

Balansepotten i 2024

Balansepotten er vår årlige tilskuddsordning, som støtter prosjekter som fremmer likestilling og mangfold i kulturlivet. Ordningen ble opprettet i 2019, og er åpen for alle medlemmer av Balansekunst.

I 2024 mottok Balansepotten 52 søknader, med et samlet søknadsbeløp på 10 666 500 kroner. På grunn av pottens størrelse på 1 500 000 kroner kunne juryen kun innvilge støtte til omtrent 14 % av det totale søknadsbeløpet, og 17 av 52 søknader fikk midler.

Søknadene beskrev et bredt spekter av ulike prosjekter og aktiviteter, blant annet workshops, nettressurser, utstillinger, tiltak for økt tilgjengelighet, kompetanseheving, lederutviklingsprogrammer, festivaler og konferanser.

Disse fikk støtte fra Balansepotten 2024.

Rådgiviningstelefonen i 2024

Rådgivningstelefonen er et gratis lavterskeltilbud for personer som har opplevd, vært vitne til eller har spørsmål om diskriminering, seksuell trakassering eller maktmisbruk i kulturlivet.

I 2024 har Balansekunst intensivert arbeidet med å synliggjøre Rådgivningstelefonen, noe som har ført til en dobling av henvendelser sammenlignet med 2023. Majoriteten av henvendelsene kommer fra virksomheter og ledere som håndterer varslingssaker og søker juridisk veiledning, mens få enkeltpersoner som selv er utsatt for trakassering eller maktmisbruk tar kontakt.

Selv om økt bruk av tjenesten er positivt, er det bekymringsfullt at så mange utsatte ikke ber om hjelp. Fafo-undersøkelsen fra 2018 viste at nesten én av tre i kulturlivet har opplevd seksuell trakassering i løpet av karrieren, men syv av ti varsler ikke. Dette tyder på store mørketall og en fortsatt høy terskel for å si ifra.

Forrige
Forrige

Nå er Balansepotten 2025 åpen for søknader! 

Neste
Neste

Kronikk i Bergens Tidende: — Ingen kompetente kvinner i Bergen