Damene først!
“Nok tåkeprat, nå ser kulturministeren på helt konkrete tiltak for å bedre kjønnsbalansen i musikklivet", skrev kommentator Joachim Lund i Aftenposten 4. september 2012.
“Det er damer nok, skrev en kommentator i en konkurrerende avis sist vi tok debatten om kjønnsbalanse i musikklivet, og illustrerte samtidig hvor hjernedød denne debatten som regel blir. Enhver idiot forstår at kvinner er underrepresentert i musikklivet.
Det er bare å se på GRAMO-statistikken, som ble publisert i går, som slår fast at fattige 16 prosent av vederlagspengene går til kvinnelige utøvere - for femte år på rad. Likevel gidder ikke mange av de mest sentrale aktørene i bransjen tilegne seg kunnskap om mekanismene som fører til ubalansen. De har jo et kjønn, ikke sant (menn, stort sett), så dette er de spesialister på. Alle sammen. Og så føler og synser de i stedet, da, gjentar misforståelser, stereotype oppfatninger og fordommer, slår seg på brystet og synes at alt i grunnen er nokså greit som det er. De som har tatt jobben alvorlig, tilegnet seg kunnskap og forsøkt å føre en nyansert debatt, er systematisk blitt latterliggjort og møtt med lavpannede fordommer og flåkjeftede femtitallsholdninger som har gjort det ytterst pinlig å være mann, det har jeg selv fått føle på kroppen. Men nå, akkurat i tide til 100-årsjubileet for stemmerett for norske kvinner, begynner det å røre på seg der ute.
På med klærne!
For et halvt år siden åpnet stiftelsen Norsk musikkinformasjon (MIC) dørene for representanter fra hele den norske musikkbransjen. Hensikten var å ta pulsen på bransjens holdninger til likestillingsproblematikken, og å samle gode innspill til det videre arbeidet. Den dagen skjedde det noe. Alle de tilstedeværende aktørene i musikkbransjen samlet seg om at kjønnsfordelingen uomtvistelig er skjev når det gjelder alt fra inntektsnivå, radiospilling og festivaljobbing til studiojobbing og anerkjennelse (OK, kanskje ikke alle, Øyafestivalen forfektet fortsatt sin ufrivillig komiske kvinner versus kvalitet-dikotomi). Alle andre så ut til å være enige om at kvinneunderskuddet er et problem, at publikum er den lidende part, og at musikklivet utvilsomt vil bli rikere med en mer jevnbyrdig kjønnsrepresentasjon enn vi har i dag. Hører du? Du som mente at det er damer nok? Legg fra deg klubben og få på deg klærne. Vi trenger ikke slåss om hvorvidt ubalansen er et problem. Selvfølgelig er den det. La oss heller se på hvordan vi skal bøte på det. Vi trenger ikke engang komme opp med løsningene selv.
Kulturminister Anniken Huitfeldt har bedt musikkbransjen om konkrete innspill til hva som kan gjøres for å oppnå en jevnere kjønnsfordeling, og nå er hennes bønner hørt. Det siste halvåret har en gruppe nøkkelpersoner i norsk musikkliv utarbeidet en høyst konkret liste med forslag til tiltak, som denne uken ble overlevert kulturministeren.
Utvalget ber om 10 millioner (lommerusk) til prosjektet Balansekunst. Pengene skal fordeles på fire år, og det skal være tilstrekkelig til halvannen stilling, samt penger til å drysse over ulike likestillingsfremmende tiltak, som kartlegging, rekruttering, bevisstgjøring, arbeidsstipender, kursing, mentorordninger og gjennomgang av Nav-regler, bare for å nevne noe. Men utvalget har også baller til å vifte med den røde kluten - kvotering.
Selvantennelig
Til tross for at kvotering er et av de mest effektive virkemidlene vi kjenner, får ordet mange til fråde. Stort sett handler det om at folk tror at kvotering betyr 50/50 over natten, hvilket det selvsagt ikke gjør, samt den allerede nevnte kvinner vs. kvalitet-dikotomien. Utvalget har imidlertid vært moderat, og åpner bare for kvotering på noen få områder. De vil kvotere frem en kvinneandel på 40 prosent i organisasjoner/styrer og verv, kvotere på rekrutteringsnivå for barn, styrke kvinneandelen i norsk musikk hos NRK, samt pålegge knutepunktfestivalene å være bevisst på kjønnsfordelingen ved gjennomføring av arrangementet. Alt dette er forslag det bør være mulig å gjennomføre. Et lite skritt for mannen, et stort sprang for Musikk-Norge. Så får vi se, da, om Anniken Huitfeldt er mann nok til å sette forslagene ut i livet.
Organisasjonene bak tiltaksforslaget
Norsk jazzforum
Ny Musikk
AKKS
MIC Norsk musikkinformasjon
Orkester Norden
GramArt
Musikernes Fellesorganisasjon
Norges musikkhøgskole”