Velkommen, men ikke på do

Kronikk i Klassekampen.

Til venstre: Mathias Skaset, formidler i Balansekunst. Til høyre: Eivind Breilid, formidler og medlemsrådgiver i Balansekunst. Foto: @janelool.

Mange kulturaktører er blitt bevisste på å bruke et mer inkluderende språk og skape arrangementer for et mer mangfoldig publikum. Men hva skjer når slike tiltak ikke reflekteres i arenaenes fysiske strukturer? Kjønnsdelte toaletter og manglende universell utforming er konkrete, fysiske barrierer som gjør det vanskelig eller umulig for enkelte grupper å delta aktivt i kunst- og kulturlivet.

Universell utforming handler om at både fysiske og digitale rom skal være utviklet på en slik måte at alle kan benytte seg av samme løsning. Alle tjener på at nettsiden din er ryddig og oversiktlig. Ramper og automatiske dører gjør det enklere for alle med hjul å manøvrere seg inn og ut av bygget, enten du er rullestolbruker eller dytter på en tralle med drikkevarer til baren. God skilting og tilgjengelig informasjon hjelper alle publikummere. Universell utforming er noe som kommer alle til gode, og som bidrar til at flest mulig kan delta aktivt i samfunnet, uavhengig av funksjonsevne.

Studier viser hvordan mange transpersoner og ikke-binære styrer unna offentlige rom uten gode nok toalettfasiliteter. Kjønnede toaletter kan også være en utfordring for personer med ledsager, der begge ikke nødvendigvis har samme kjønn. Likevel er kjønnsdelte toaletter normen blant kulturbygg.

Kulturlivet skal føles trygt for alle, og derfor er det et samfunnsansvar å forebygge opplevelsen av minoritetsstress. Å innføre kjønnsnøytrale toaletter er et enkelt men effektivt grep for å gjøre dette. 

Vi oppfordrer kunst- og kulturvirksomheter til å se utfordringer knyttet til manglende tilgjengelighet som en mulighet til å markere seg positivt som mangfoldsbevisste aktører. Leter du etter konkrete måter å tiltrekke et mer mangfoldig publikum på, finnes det ikke noe mer konkret enn dette: Start med bygget du holder til i.

Balansekunsts råd for trygge og tilgjengelige rom:

  • Kartlegg barrier, fysiske og digitale, og ta grep for å gjøre virksomheten mer tilgjengelig for alle. Søk råd hos spesialister om nødvendig.

  • Merk toaletter med grafiske framstillinger av vannklosetter og urinaler, eller med ord som WC eller toalett. Unngå kjønnede piktogrammer, som bygger opp under idéen om kjønn som todelt (mann og kvinne).

  • Gi god informasjon om tiltakene som er gjort. Dersom det er mulig å enkelt finne informasjon om utformingen av lokaler i forkant av et besøk, vil dette kunne skape økt trygghet.

  • Trygghetsskapende tiltak krever ofte tid, penger og endringsvilje. Men prisen for å la være er høyere. Et tilgjengelig kulturliv er ikke en gave til enkeltpersoner, men gagner samfunnet som helhet.

Forrige
Forrige

På tide å se rundt eget bord

Neste
Neste

Tre om Spellemann – og deres feminine favoritter fra 2022