Utopian Manifesto
En likestilt og mangfoldig kultursektor krever konkrete målsettinger og handlingsstrategier. Sammen med fagpersoner fra hele verden har Balansekunst, TrAP og Oslo World skapt The Utopian Manifesto – et manifest for kultursektoren mot rasisme og diskriminering.
Festivalen Oslo World 2019 hadde utopier som tema. I den forbindelse inviterte festivalen, i samarbeid med Balansekunst og TrAP, 60 kunst- og kulturaktører fra 19 ulike land til et seminar for å utarbeide et utopisk manifest for å fremme ideer og strategier for å bekjempe diskriminering, rasisme og ulikhet i kulturbransjen.
Nå foreligger den første versjonen av The Utopian Manifesto, som tydeliggjør målsetningene sektoren bør ha og tilbyr en rekke konkrete handlingsforslag som tar oss mot disse målene. Balansekunst oppfordrer alle kunst- og kulturaktører til å signere The Utopian Manifesto og forplikte seg til arbeidet for en bærekraftig og rettferdig kultursektor fri for diskriminering og rasisme.
Krever selvransakelse
For Oslo World handlet ikke utopi-temaet om å drømme seg bort, men om å se alvoret i verdenssituasjonen og erkjenne at de politiske og samfunnsmessige realitetene ikke bare trenger små steg fremover, men også store tanker og målsettinger.
Det politiske bakteppet for arbeidet var dramatisk nok i 2019, med stor politisk uro i steder som Chile, Hong Kong og Libanon. Nå som manifestet slippes er kontrastene om mulig enda tydeligere. Med Covid-19, et virus som alle i teorien er like sårbare for, tydeliggjøres det hvordan diskriminerende politikk og økende ulikhet forsterker konsekvensene av utbruddet for sårbare grupper. Samtidig har de siste ukenes overgrep mot USAs sivilbefolkning under demonstrasjonene som følge av drapet på George Floyd vært nok en brutal oppvekker om at kampen mot rasisme og fascisme hører nåtiden og fremtiden til. Måten protestene har spredt seg over store deler av verden på, forteller oss både noe om internasjonal solidaritet, men også at mye arbeid gjenstår overalt.
Å diskutere utopier innenfor kulturlivet kan virke smått i denne sammenhengen. Samtidig bør dette være et skjerpende øyeblikk, også for denne delen av samfunnslivet – en sfære mange av oss oppsøker for å oppleve en bedre versjon av verden og finne drivkraft til å fortsette kampen andre steder. Kulturlivet har derfor et ekstra ansvar for å ikke forsterke gamle, diskriminerende strukturer. Vi er en arena hvor folk skal kunne føle seg frie til å ta til orde for en bedre verden. Dette krever selvransakelse, hvor vi ser på hvordan kulturlivet er skrudd sammen og er villige til å gjøre endringer.
Arbeidet fortsetter
The Utopian Manifesto er et pågående arbeid. Under årets festival vil de som var med på å utarbeide manifestet i 2019 igjen møtes, enten fysisk eller digitalt, for å utveksle erfaringer fra året som er gått og revidere og oppdatere manifestets innhold.
Nedenfor kan du lese et utdrag av manifestets konkrete handlingsforslag som kan bidra til målet om en likestilt og mangfoldig kultursektor fri for diskriminering og rasisme:
Innfør moderat kjønnskvotering til stillinger med beslutning- og definisjonsmakt.
Tilby målrettet teknisk opplæring for å øke andelen kvinnelige teknikere.
Synliggjør virksomhetens standpunkt mot seksuell trakassering og tydeliggjør varslingsrutiner i alle kontrakter.
Tilby kjønnsnøytrale toaletter for å sikre inkludering av personer med normbrytende kjønnsidentitet og -uttrykk.
Skap hovedroller, helter og rollemodeller av alle kjønn i kunst og litteratur for unge.
Tydeliggjør standarder for mangfold i kontrakter og still krav til mangfold i virksomheter som mottar offentlig støtte.
Fremhev synlige minoriteter som rollemodeller.
Skap trygge rom som muliggjør vanskelige samtaler om opplevelser av rasisme.
Øk kunnskapen om og konfronter hvite privilegier.
Still kritiske spørsmål til egen virksomhet: Hvem når vi ikke ut til? Hvem er det vi ikke representerer?
Sørg for mangfold knyttet til funksjonsevne, etnisk bakgrunn og kjønn i styret og blant beslutningstakere i virksomheten.
Etabler tydelige rutiner for rapportering og håndtering av diskriminering.
Søk offentlige midler for å sørge for universell utforming av lokaler.
Sørg for god informasjon om og inkludering knyttet til fysisk tilgjengelighet ved arrangementer.
Etabler rabatterte eller gratis tilbud til personer med lav inntekt.
Gjør kunst tilgjengelig utendørs i offentlige rom.
Fokuser på inkluderende og representativ billedbruk, og unngå retusjerte og sexistiske bilder i promomateriale og reklame.