Innspill til partiprogram 2021–2025

Balansekunst har levert innspill til samtlige partier på Stortinget. Her gjengis innspillet til Arbeiderpartiet. 

Til
Arbeiderpartiets programkomité
ved Jonas Gahr Støre

I forbindelse med deres programarbeid for stortingsperioden 2021–2025 ønsker vi å tilby Balansekunsts perspektiver og innspill til en mangfoldig og inkluderende kulturpolitikk. 

Samfunnet er preget av sterke normer knyttet til for eksempel kjønn, seksualitet og etnisitet. Det fører til skjevfordeling av makt og ulike forutsetninger. Likestilling innebærer større frihet for alle, og et større mangfold fører til et rikere kulturliv. For å oppnå et kulturliv som reflekterer samfunnssammensetningen bedre enn i dag behøver vi en kulturpolitikk som stiller konkrete krav til kulturfeltet og støtter opp om gode initiativer. Dette tar Arbeiderpartiet på alvor, og vi i Balansekunst vil berømme dere for gode punkter i nåværende handlingsprogram. Arbeidet for å tallfeste mål knyttet til likestilling og mangfold på alle områder i kulturlivet er fortsatt viktig og et arbeid vi håper dere vil videreføre også i neste programperiode.

Vi ønsker å være en konstruktiv bidragsyter til deres politiske arbeid. Balansekunst og Arbeiderpartiet har flere felles mål på kulturområdet, og vi tillater oss å dele en oversikt over hva vi arbeider for:

1. Krav om likestilling og mangfold i tildelingsbrev fra det offentlige

Det må stilles politiske krav til kulturaktører om aktiv innsats for likestilling og mangfold, slik det blir stilt krav i andre bransjer. Som mottaker av offentlige midler har man også et offentlig ansvar. Bevilgende myndigheter må stille krav til sine tilskuddsmottakere om å ta samfunnsansvar gjennom arbeid og gjennomføring av tiltak for likestilling og mangfold, mot trakassering, rasisme og diskriminering.

2. Statistikk og analyse av representasjon og mangfold i kulturlivet

Vi behøver mer kunnskap om hvem som arbeider hvor i kultursektoren. I dag er det sporadiske initiativer som har gitt oss det største tallmessige kunnskapsgrunnlaget, som da Klassekampen i 2019 fant at kun to av 98 styremedlemmer i statsfinansierte kulturinstitusjoner har ikke-vestlig bakgrunn. Vi behøver derfor en mangfoldsstatistikk som ikke bare viser hvordan kulturaktører jobber med mangfold, men også hva som blir resultatet. 

3. Et bredt mangfoldsbegrep

Balansekunst er opptatt av en bred og nyansert mangfoldsforståelse: Vi verdsetter at det satses på mangfold, inkludering og likestilling i kulturlivet, men er opptatt av at tiltakene det gis støtte til anerkjenner og jobber med de strukturelle årsakene til utenforskap, ekskludering, diskriminering og trakassering.

Balansekunst arbeider også for: 

  • Kartlegging av mangfoldskompetanse i styrer på kulturfeltet for å fremme en mer mangfoldig styresammensetning.

  • Universell utforming og tilgjengeliggjøring av kulturarenaer, både hva gjelder fysiske forhold og IKT. 

  • Styrking av kunstnerøkonomien for å tilgjengeliggjøre feltet for flere; å øke mulighetene til å leve av kunstneriske virker vil også muliggjøre økt bredde i rekrutteringen.

  • Lik tilgang til støtteordninger til kunstnere og utøvere uavhengig av sjanger, kjønn, etnisitet, geografi, alder, funksjonsevne og sosiale forhold.

  • Opprettelsen av en pott med søkbare midler for å stimulere til likestillings- og mangfoldstiltak i kulturlivet, lik potten den rødgrønne regjeringen opprettet i 2013.

  • Normkritisk pedagogikk i kulturskolene med formål å gi barn og unge frihet fra snevre kjønnsnormer og større mulighet til å utforske sine egne evner. 

  • At Balansekunst gjennom fortsatt støtte over kulturbudsjettet kan forbli en varig ressurs for et bredt kulturfelt i arbeidet for å fremme likestilling, forebygge seksuell trakassering og skape et mer inkluderende og mangfoldig kulturliv.

Forrige
Forrige

Juridisk rådgivning om rasisme og diskriminering i kulturlivet

Neste
Neste

Er du bevisst på bias?